ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. studio_GAON
  6. 2017
  7. J&J house / studio_GAON

J&J house / studio_GAON

  • 20:00 - 1 August, 2017
J&J house / studio_GAON
J&J house / studio_GAON, © Youngchae Park
© Youngchae Park

© Youngchae Park © Youngchae Park © Youngchae Park © Youngchae Park + 29

  • Architects

  • Location

    Naju-si, South Korea
  • Architects in Charge

    Hyoungnam Lim, Eunjoo Roh
  • Design Team

    Joowon Moon, Sungpil Lee, Jiwoo Han
  • Area

    130.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Construction

    Samlim Housing
  • Supervision

    studio_GAON
  • Finish

    Brick, Zinc roofing
  • Site Area

    288 m2
  • Building Area

    80.20 m2
  • Translation

    Joowon Moon
  • More Specs Less Specs
© Youngchae Park
© Youngchae Park

From the architect. This house is a residence for a typical family of four: A quiet but charismatic father who is decisive, a cheerful mother who loves to laugh and two energetic children who never stop moving.

First floor plan
First floor plan

The historic city of Naju, where the house is located, flourished in the past, but it was a city that developed based on agriculture. Lately, many public corporations are moving their headquarters, promoting new homes and commercial facilities, thereby changing the atmosphere of the city. Originally living in an apartment in Seoul, the family had to move to this city following relocation of the company father works for.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

The site is one of the lots planned afresh in the midmost of the planned city, unrelated to the local history or tradition, built upon land that were previously rice paddies and farms. A scene of artificially divided lots along an artificial street was waiting for us. We always feel a setback with these planned house lots: they crush the trace and ego of the land. The architect has to be in sync with the rhythm of the land but there is no beat. Designing a house in such a site is to sing a song without accompaniment or to dance with ears closed.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

It is quite awkward. Nevertheless a scheme is needed, so we have to lean on our imagination. How helpful imagination is to an architect in distress.

Section 02
Section 02

A family of four – two parents and children of two- has been the model for Korean housing policy for a long period. But now, traditional concept of family is becoming faint and new concept of family is replacing it. The golden age of three generation family has gone and now we have single households, Dinkies, one-parent families and many other kinds. On that note, we thought that we are building a very standard, prototype house in a city where is no context for reference.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

The client, decisive man he is, made the name of the house in advance: The house of Juckdang(적당) and Jakdang(작당). We interpreted that ‘Juckdang’ means being moderate and not to overflow, while ‘Jakdang’ means conducting fun activities among the family.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

We started to envision the house with these two simple but extraordinary words. A two-story residence a bit larger for the family of four became the scheme. The first goal was to make various joyful spaces for the young brother and sister. We judged that they needed a house with discreet distance between family members; a house that children can live in a same room with their parents when they are young, but then is flexible enough so they have independent space as they grow up.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

We made a living room opening up to the second floor and the main space -kitchen and dining room- connected to the master bedroom and greenhouse. Considering the efficiency of housekeeping, the bathroom, laundry, utility rooms revolve around the entrance. By lowering the living room floor level than the dining room, the space becomes more stereoscopic. The children can hide, roll, lie, and wave their feet while reading books in the bookcase between the landing spaces.

Section 01
Section 01

On the second floor, we designed a spacious bedroom which will split as the children grow up. Making the best use of gable roof, the rooms are formed with various triangular sections. Playful spaces are everywhere in the house for the children; they can even reach the first floor roof attic from the second floor level.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

The house becomes a playground and a shelter for the family to gather, listen to music and paint pictures. We pondered over the meaning of family while designing the house for the parents and children, a family unit becoming rare these days. A house is a peaceful cover for the family to be protected from the wild world outside. Of course, this will not be a house to be handed down from parents to children. Still it will be a house to be remembered by the children, connected to their memory of their parents.

© Youngchae Park
© Youngchae Park
Cite: "J&J house / studio_GAON" 01 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/876841/j-and-j-house-studio-gaon/>