ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. United Kingdom
  5. dRMM
  6. 2016
  7. Hastings Pier / dRMM

Hastings Pier / dRMM

  • 15:00 - 31 July, 2017
Hastings Pier / dRMM
Hastings Pier  / dRMM, © Alex de Rijke
© Alex de Rijke
  • Client

    Hastings Pier Charity
  • Cost Consultant

    PT Projects
  • Structural Engineer

    Ramboll
  • Service Engineer

    Ramboll
  • CDM Coordinator

    KMCS
  • Joinery Company

    Timber Craft UK
  • Structural CLT supplier

    KLH
  • Furniture

    dRMM and Hastings & Bexhill Wood Recycling

From the architect. The 2010 destruction of Hastings Pier by fire was an opportunity to redefine what a pier could be in the 21st century; transforming the shanty town of commercialism it was in the 20th century. 

After local stakeholder consultation it was clear the Pier would be expected to host many different populist scenarios. dRMM’s re-design master-move was to create a strong, well-serviced platform that could support endless uses; from big-top circus to major music events, local fishing to international markets. In homage to conceptualist Cedric Price, users bring their own architecture to plug in and play.

© Alex de Rijke
© Alex de Rijke

This is the first phase of regeneration. Most of the work so far has been up to and including deck level. The HLF grant enabled extensive foundation and structural repairs covering fire, sea and storm damage (£9M). Further funding (£2.5M) facilitated two buildings, the first of which, the remaining derelict Victorian Pavilion, was transformed into an open-plan, fully-glazed restaurant. dRMM were responsible for the exterior shell and cores; the interior fit-out was by tenant.

© Alex de Rijke
© Alex de Rijke
Elevations
Elevations
Courtesy of dRMM
Courtesy of dRMM
Elevations
Elevations
© Alex de Rijke
© Alex de Rijke

The new Visitor Centre is a cross-laminated timber structure, inventively clad in reclaimed decking. Replacing the weakest central section of the damaged pier, it offers adaptable space for events, exhibitions and education, with an elevated rooftop belvedere. Reclaimed timber deck furniture was designed by dRMM and Hastings & Bexhill Wood Recycling as part of a local employment initiative.

© Alex de Rijke
© Alex de Rijke

The pier is an extension of the promenade from which it projects; a large public open space. The experience of free space and ‘walking on water’ is heightened by the optics of a louvred balustrade design and quality timber deck. The new pier is a catalyst for urban regeneration. It offers flexibility, material and functional sustainability, and an uninterrupted vista of the natural and built surroundings of the special seaside town of Hastings.

© James Robertshaw
© James Robertshaw
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Hastings Pier / dRMM" 31 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/876788/hastings-pier-drmm/>
© Alex de Rijke

火灾后的重建,海斯廷斯码头 / dRMM