ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. nu.ma | unipessoal
  6. 2017
  7. House in Avanca / nu.ma | unipessoal

House in Avanca / nu.ma | unipessoal

  • 03:00 - 30 May, 2017
House in Avanca / nu.ma | unipessoal
House in Avanca / nu.ma | unipessoal, © ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

© ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio +67

  • Civil Engineer

    Nuno França
  • Electric Engineer

    José Carlos Lopes
  • Thermic Engineer

    Maria Luísa Gomes Pereira
  • Construction

    Construtora de Loureiro
  • More SpecsLess Specs
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

The Site

The lot, where the house is inserted, have a non-regular shape, longitudinal and perpendicular to the street Dr. Egas Moniz, Avanca. The solar orientation (from the street to the interior) is North - South. Concerning the topography, the lot has a slope of 85cm, from the entrance.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Inserted in a consolidated urban area, and to ensure the privacy, the program of the house was turned exclusively to the interior of the lot.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
Sketch 01
Sketch 01
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Formal and Functional Constraints

Being inserted in a planning with approved rules, the shape of the building was restring by those rules and the principal volume should have 9x9m and two floors. On south of this volume another volume with 6m length and with only one floor.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

We start with a platform merged on the terrain, were the house was inserted.

To avoid the massive effect of the building on the elevations, we designed a set of lines, merging the floors and establishing some rules on the windows and facade finishes. The result was the division of the elevations in three equal parts: S0+S1+S2 (2.1+2.1+2.1m)

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

This rule allowed to create a recess, trough the rotation of the section S0, to emphasise the entrance on the house.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Program

Concerning the program of the house, the interior spatial distribution is separated by function and by floors. The social/service area, at the ground-floor, is composed by the entrance hall, the toilet, obbice/library, kitchen, dining/living room, garage and laundry.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

On the 1st floor, the private area, is composed by the rooms; toilet and the master suite. The master suite as a direct access to the exterior terrace at south. This last one with a exterior connection to the exterior swimming pool on the ground floor

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
Floor Plans
Floor Plans
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
Cite: "House in Avanca / nu.ma | unipessoal" 30 May 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/872336/house-in-avanca-na-unipessoal/>
Read comments
Read comments
© ITS – Ivo Tavares Studio

1:1:1 住宅 / nu.ma | unipessoal