ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Marcos Miguelez
  6. 2016
  7. VMS House / Marcos Miguelez

VMS House / Marcos Miguelez

  • 05:00 - 29 May, 2017
VMS House / Marcos Miguelez
VMS House / Marcos Miguelez, © Antonio Vazquez
© Antonio Vazquez

© Antonio Vazquez © Antonio Vazquez © Antonio Vazquez © Antonio Vazquez +24

  • Technical architect director

    Enrique Serrano Daroca
  • Collaborating technical architect

    Alejandro Mikros
  • More SpecsLess Specs
© Antonio Vazquez
© Antonio Vazquez

From the architect. Placed on a triangular plot on the outskirts of a small town, the house is surrounded by lands of mixed uses. A small orchard of fruit trees borders it on the one side, a small dirt road on another and a street in front of the main facade.

© Antonio Vazquez
© Antonio Vazquez

The building is presented as a heavy body built in stone, adapted to the geometry of the plot. A small volume rests above it creating a mezzanine inside. The building reinterprets the essence of traditional masonry great thick stone walls, which solidly protects the domestic space.

© Antonio Vazquez
© Antonio Vazquez

The interior distribution allows the dweller to live in along the natural daylight cycle: rooms at the dawn; the high windows on the south facade unveil the beauty of the landscape for the kitchen, living, study and dining room; a vertical opening on the West leads the light of dusk inside. The North facade features the accesses and cushions the lower temperatures through storage areas, laundry and garage.

Ground floor plan
Ground floor plan

Living spaces are articulated from the mezzanine, layering the uses from the social to the private. A floating staircase gives access to the platform where the library is. An opening in the South-East corner of this attic gives way to the green roof, which thermally protects the whole of the ground floor.

© Antonio Vazquez
© Antonio Vazquez

Lightweight internal structure, made in steal, allows an open floor plan and visual connections. Facilities are located under the slab of the ground floor, separating technical areas from everyday activities.

© Antonio Vazquez
© Antonio Vazquez
Cite: "VMS House / Marcos Miguelez" 29 May 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/872125/la-casa-vms-marcos-miguelez/>
Read comments
© Antonio Vazquez

“狂野的材质下,有一颗小清新的心”VMS 住宅 / Marcos Miguelez