We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

COR / Oppenheim Architecture + Design

© Dbox
© Dbox

Miami’s Design District will soon be home to not just another building, but to COR.  The ambitious project to design the first sustainable mixed-use condominium in Miami has been getting a lot of buzz and rightfully so.  At 400′ tall it represents a dynamic synergy between architecture, structural engineering, and ecology.  Extracting power from its environment utilizing the latest advancements in wind turbines, photovoltaics, and solar hot water generation COR upon completion will be seeking a LEED Platinum certification.  The polka dotted hyper-efficient exoskeleton shell simultaneously provides building structure, thermal mass for insulation, shading for natural cooling, enclosure for terraces, armatures for turbines, and loggias for congregating on the ground.  Comprising commercial, office, fitness, live/work, and pure residential spaces (113 residences from studios to penthouses)—COR provides a uniquely flexible platform for­ lifestyle enhancement. Last week on ArchDaily we featured our interview with Chad Oppenheim founding partner of Oppenheim Architecture + Design.  Below is a portion of the interview regarding the design of COR, and the full interview can be found here.

Environmental design techniques incorporated into the design: On-site renewable energy (e.g., photovoltaic panels, wind turbine): Wind turbines, solar hot water Gray water system Green roof of penthouse units and with low-water landscaping, pool area with Renewable materials (e.g., bamboo flooring) Bamboo Floors Recycled glass tiles Offering option of Concrete or “Paper Stone” counter tops options for residential units High efficiency plumbing fixtures Waterless urinals Dual flush toilets White single-ply thermoplastic membrane roofing on mechanical area Green Roof: Penthouse unit terraces and gardens Highly insulated walls and roofs Low-e glass Operable windows for office and residential High fly ash content in all concrete Low VOC paints and adhesives Local stones and materials rather than imports with embodied energy Bicycle infrastructure: Encourage residents and office employees to bike; bike racks located in parking levels Access to public transit: Walkable distance to bus stops The skin is a concrete structural sheer wall; providing thermal mass and solar shading for natural cooling, and reduction of solar gains. Reflective nature o white façade further resists solar gains In working with the structural engineer and green consultant, a thermal mass analysis will define the thickness of this wall to efficiently cool the interior spaces The south façade will be set back 6′-0″ from this wall to further reduce solar gains to interiors, while providing double height terraces, with opportunities for natural ventilation of duplex units

© Dbox
© Dbox
© Dbox
© Dbox
© Dbox
© Dbox

site analysis
site analysis
elevation
elevation
Cite:Kelly Minner. "COR / Oppenheim Architecture + Design" 08 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/87063/cor-oppenheim-architecture-design/>