ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. United Kingdom
  5. Associated Architects
  6. 2016
  7. University of Birmingham's Library / Associated Architects

University of Birmingham's Library / Associated Architects

  • 05:00 - 14 April, 2017
University of Birmingham's Library / Associated Architects
University of Birmingham's Library  / Associated Architects, © Tim Cornbill
© Tim Cornbill

© Tim Cornbill © Tim Cornbill © Tim Cornbill © Tim Cornbill +32

  • Project Architect

    Tim Cornbill
  • Technical Associate

    Mark O’Donnell
  • Architects in charge

    Gareth Evans, Matt Lucas, Spencer John, Jenny Song, Jas Bal
  • Services Engineer

    Couch Perry Wilkes
  • Façade Engineer

    Buro Happold
  • Quantity Surveyor

    Currie & Brown
  • Landscape Architect

    Churchman
  • Acoustician

    Ramboll
  • Main Contractor

    Carillion
  • Façade Subcontractor

    Inasus
  • Services Subcontractor

    NG Bailey
  • Concrete Frame Subcontractor

    Morrisroe
  • Furniture Subcontractor

    Broadstock
  • Structural Engineer

    ARUP
  • More SpecsLess Specs
© Tim Cornbill
© Tim Cornbill

From the architect. Associated Architects’ feasibility study concluded that a new building rather than refurbishment of the existing library would best meet the University’s needs. The demolition of the adjacent deficient 1950s library will create a ‘green heart’ to the campus, improving both site circulation and the setting of the historic buildings. The new Library has a colonnaded frontage to this open space, at the natural centre of the University.

© Tim Cornbill
© Tim Cornbill

A brief was developed focusing on the user, rather than the collection, with intuitive, natural circulation. The plan is bisected by a central street running north-south. This generates the internal planning, creating quiet study spaces around the building’s perimeter. 17,000sq.m of floor space is arranged over six levels with a series of lightwells running through the building. The angled west side is aligned to the new ring road, with railway and canal beyond. This arrangement exploits views and maximises the scheme’s presence seen from the railway.

© Tim Cornbill
© Tim Cornbill

The new Library has a contemporary aesthetic, with a high level of glazing maximising views in and out to achieve optimum day-lighting to quiet perimeter study areas. Anodised aluminium fins and automatic blinds provide solar shading, adding a layer of detail to the elevations, with ceramic granite cladding to the cores. The importance of the south-east corner beside the University Centre is emphasised by the tower, orientated toward the landmark University clock tower.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

Located on the Ground Floor are a café and an open plan atrium space which can be utilised for exhibition/events to showcase research at the University. Open access facilities take up half the ground floor atrium, the other half is populated with IT desks to make a vibrant circulation space. The reserve store is placed below ground on the sloping site, to keep overall height down and ensure ground floor activity. With some 62 kilometres of shelving, including 12km of open access bookshelves, the library provides a new home for the thousands of books and publications owned by the University.

© Tim Cornbill
© Tim Cornbill

The façade of the building was required to meet a variety of criteria. A balance needed to be achieved to utilise natural light but avoid overheating from solar gain. Active solar shading was integrated to control internal temperature, which creates a dynamic face to the building that changes at different times of day. Feature anodised gold vertical fins add another layer of external solar shading and create a rhythm to the façade. High insulative values were required to meet the target reduction in energy use in comparison to the existing library. The façade utilises a standard Schuco FW60 system with an integrated Schuco CTB roller blind and bespoke extruded fins.

© Tim Cornbill
© Tim Cornbill

Concrete was specified for the structural frame so this could act as exposed thermal mass to help with energy efficiency. Large areas of soffit and all columns were to be exposed so a detailed specification was produced to ensure that the highest quality finish was achieved alongside restrictions of number of blowholes and surface variations. On site, a clear Kiem wash was applied to the concrete throughout the building to help provide a consistent finish. Early design coordination was required to confirm lighting positions as these were cast into the slab, to be fed from the raised access floor above.

Section
Section

Acoustics are one of the most crucial factors to consider when designing a library. Two large atria and perimeter study spaces required treatment to ensure the acoustic criteria was met. The feature gold staircase in the centre of the building acts as a large acoustic baffle, with insulated metal perforated panels wrapped around its structure, alongside insulated panels that line the perimeter of the slab edges in the atria. Suspended metal acoustic baffles are located above the perimeter study spaces to ensure sound doesn’t break out into the atria. Other study spaces vary in function from individual study, group workspaces and silent study spaces, so these are treated locally with a combination suspended baffles and acoustic ceilings, to help provide comfortable spaces for students to work.

© Tim Cornbill
© Tim Cornbill
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "University of Birmingham's Library / Associated Architects" 14 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/869126/university-of-birminghams-library-associated-architects/>
Read comments
© Tim Cornbill

伯明翰大学图书馆 / Associated Architects