ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. United Kingdom
  5. EASTWEST ARCHITECTURE
  6. 2017
  7. Garden Studio Gym in North London / EASTWEST ARCHITECTURE

Garden Studio Gym in North London / EASTWEST ARCHITECTURE

  • 09:00 - 9 April, 2017
Garden Studio Gym in North London / EASTWEST ARCHITECTURE
Garden Studio Gym in North London / EASTWEST ARCHITECTURE, © Naaro photographers
© Naaro photographers

© Naaro photographers            © Naaro photographers            © Naaro photographers            © Naaro photographers            + 10

© Naaro photographers
© Naaro photographers

From the architect. The brief was to create a workout studio in the rear garden of our client’s house as there was no gym in the local área of Walthamstow Village. Our response was to design a contemporary interpretation of a garden ‘shed’ that we now call the Garden Studio Gym.

© Naaro photographers
© Naaro photographers

Our restrictions were quite demanding, as we had to work on the permitted development regulations and a small footprint with in the garden. The permitted development only allows a certain roof height. To get around this we lowered the ground floor as there is no local or national policy on digging down –now we have plenty of height for skipping and jumping.

Floor Plan
Floor Plan

The form of the gym was to be abstract ed so it would represent a modern twist of the traditional garden shed. For the construction the limited budget meant using a concrete base and timber frame with modular materials.

© Naaro photographers
© Naaro photographers

We kept a simple palette of 4 materials externally and internally.  The Garden Studio Gym is covered by burnt cedar timber cladding and has an opening on the right side to let the natural  day light in. The window also connects the interior space to the garden steps up from inside the Garden Studio Gym. The glass return lifts the corner of the garden studio gym making the form less imposing in appearance. A frameless full height mirror cover the main Wall as it extends the scene for workout sessions.

Section
Section

The studio walls are covered by staggered panels of birch ply and complemented by a black rubber floor. The birch ply creates a warm atmosphere which is enhanced with yellow lights to achieve a warm interior glow against the dark exterior to get you motivated to cross the garden not only on an early winter’s morning. We also focus on final details of the project such as the discreet door lintel and the hidden connection for the punch bag.

© Naaro photographers
© Naaro photographers

The studio is multifunctional as the punch bag can be removed and turned in to a calming yoga space or desk workspace. Transforming from a Garden Studio Gym to Garden Studio Office.

© Naaro photographers
© Naaro photographers
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Garden Studio Gym in North London / EASTWEST ARCHITECTURE" 09 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/868657/garden-studio-gym-in-north-london-eastwest-architecture/>
© Naaro photographers

北伦敦园中健身屋 / EASTWEST ARCHITECTURE