ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Japan
  5. APOLLO Architects & Associates
  6. 2016
  7. Grid / APOLLO Architects & Associates

Grid / APOLLO Architects & Associates

  • 22:00 - 20 March, 2017
Grid / APOLLO Architects & Associates
Grid / APOLLO Architects & Associates, © Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa +17

  • Structural Engineer

    Masaki Structure Laboratory (Kenta Masaki)
  • Mechanical Engineer

    Naoki Matsumoto
  • Lighting design

    SIRIUS LIGHTING OFFICE
  • More SpecsLess Specs
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

From the architect. The client for this project has a large art collection, and wanted to start a new chapter in life with his family in a house with museum-like qualities that would take advantage of this collection. The neighborhood surrounding the site is quiet, so in order to keep noise to a minimum and not create an intrusive feeling, we proposed a single-story reinforced concrete structure. Like the exterior, the interior features a monochrome color scheme that serves as a good background for artwork. The building and finishing materials were also carefully selected and kept to a minimum, giving the spaces an austere atmosphere.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The layout is extremely simple, with a family room in the center, a courtyard adjacent to that, and a master bedroom, children’s room, and hobby room occupying the wings on either side of the courtyard. While this symmetry gives the house a Western-style formality, the design also disrupts the symmetry in classic Japanese style by including steps and a private courtyard on only one side. 

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
Plans
Plans
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The family room facing the courtyard has a high ceiling and clerestory windows that run on the north and south sides. The natural light that pours through these windows is partially blocked by eaves that extend out 1.8 meters and have thin outer edges that give the building a light, floating feeling. The room’s coffered ceiling, divided into a 1.2-meter-square lattice, resembles the architecture in temples and sukiya-style structures, which are inspired by the elegance of the classic teahouse. In addition to serving the structural purpose of supporting the weight of the roof, the ceiling turns the building itself into a piece of minimalist artwork. 

Sections
Sections

By integrating the client’s meticulously curated collection of artwork and designer furniture and lighting into the architecture, the spaces express individuality without being overly busy. As a result, the building becomes a “house with museum-like qualities” rather than a museum in the shape of a house. 

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Grid / APOLLO Architects & Associates" 20 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/867503/grid-apollo-architects-and-associates/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments