We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Sandar House / Atelier Riri

  • Architects: Atelier Riri
  • Location: Duta Bintaro, Tangerang, Indonesia
  • Architects: Atelier Riri
  • Project Directors: Novriansyah Yakub
  • Area: 58.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Richard Salampessy

© Richard Salampessy © Richard Salampessy © Richard Salampessy © Richard Salampessy

From the architect. This house which has project value of $ 11,200, stands on a five-squares area. Savings conducted by adding pattern of the space which still uses the former building's structure module, the former ceramics, the former tiles, and also bamboo materials and the dominant exposed cement.

The building renovation of 36 Meter square to 58 Meter square. Main entrance orientation has been modified into the side (garden) in order that the potential of the garden can be more enjoyable.

© Richard Salampessy
© Richard Salampessy

Even though the inside space of the house is small, however its interior made is intended to save space. For example, unification of communal spaces; living room, dining room, and pantry. Creating a built-in cupboard can be considered to save space as well.

The former living room modified into a master bedroom, therefore private area practically is concentrated in one area.

© Richard Salampessy
© Richard Salampessy

To create a safety and aesthetic elements, folding curtain made in front of the hall next to the building. The folding curtain was made from a combination of iron plates and fiber-cement board.

Shape of the roof is made with one lane in order to have more practical installation. The chosen colors for the house are natural ones, along with the purpose that the house will become dominant and fits the surrounding nature.

© Richard Salampessy
© Richard Salampessy
Cite:"Sandar House / Atelier Riri" 07 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/86723/sandar-house-atelier-riri/>