Casalserugo Primery School / Adolfo Zanetti

© Marco Zanta

Architects: with Laura Rigon
Location: via Firenze, Casalserugo PD,
Design Team: Luca Ugolini, Orlando Arienti
Civil Engineers: Mezzadringegneria. Denis Zanetti, Stefano Zanolin.
Mechanical Electrical Engineers: Siever Plant Engineering. Alessandro Beltrami
Clients: Comune di Casalserugo PD, Alessandro Piva
Project Area: 4,000 sqm
Budget: 1.600.000,00 €
Project Year: 2003-2004
Construction Year: 2005-2007
Photographs: Marco Zanta

A project born from a competition that required the creation of a new urban pole and the bolstering of civic and service-sector functions., the elementary school occupies the space between the existing library and the theater – itself also part of the competition – and gives shape to a compositional structural that redefines the gathering places of a town with farming roots that has experienced significant development in recent years.

exploded axon
© Marco Zanta

The school was conceived as a homogenous architectural organism on a single level, with varying degrees of privacy declined along an external and internal axis, a scheme that gives the overall space a progressive sequencing – the piazza, the school plaza, the courtyard and the internal atrium, the great room and its exclusive courtyard – and thereby builds a system of communication, orientation and awareness of the surrounding environment.

© Marco Zanta

Special attention was given to the matter of natural light: Every classroom or working space or gathering area is illuminated directly and indirectly, thanks to a series of skylights that break up the continuity of the roofs of the three built structures, while the atrium with full-window wall faces directly on the courtyard. The atrium, through this visual continuity, becomes the internal prolongation of the garden, which is itself set up so as to host didactic activities.
Color takes on a particular importance in both understanding and using the spaces: The classrooms are identifiable through the use of different colors. This solution, along with the varying colors of the vegetation across the seasons, contributes to endowing the environment with a “total quality” during the educational phase.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Casalserugo Primery School / Adolfo Zanetti" 07 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=86658>

0 comments

Share your thoughts