We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Chapel House / Martin Mutschlechner & Barbara Lanz

Courtesy of Günter Richard Wett Courtesy of Günter Richard Wett Courtesy of Günter Richard Wett Courtesy of Günter Richard Wett

From the architect. This home is located on the western outskirts of Gärberbach just above Innsbruck. The structure was formerly used for agriculture purposes as a mill and later a dedicated chapel which was the scene of the celebration of Mass with Andreas Hofer before the Bergisel battle.

Courtesy of Günter Richard Wett
Courtesy of Günter Richard Wett

The juxtaposition of new and old is revealed in the architectural structure of the building. This transformation is the design solution for natural illumination and a high-quality interior with a limited color palette.

Courtesy of Günter Richard Wett
Courtesy of Günter Richard Wett

Partially opened on two floors, the ground floor serves as the main living space, with a cooking area and living room. The bedrooms are situated on the second floor with limited light and exposure to the more public spaces below. This separation was intentional, creating a feeling of intimacy on the second floor and a fluid and open first floor. The hallway is the connecting thread and was designed to provide calm and naturalness while moving through the home.

Courtesy of Günter Richard Wett
Courtesy of Günter Richard Wett
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Chapel House / Martin Mutschlechner & Barbara Lanz" 06 Nov 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/86578/chapel-house-martin-mutschlechner-barbara-lanz/>