Apartment JSJ / Filipe Melo Oliveira

© Joao Morgado

Architect was faced with the design problem of  transforming an outdated apartment from the early ’90s into an updated functional dwelling.  The existing conditions of the apartment contained spectacular views of Monsanto and the Tagus river.  This became a focal point to highlight during the redesign, along with improvements in acoustic and thermal comfort.   Follow the break for more photographs of these thoughtfully redesigned interior spaces.

Architects: Filipe Melo Oliveira
Location: , Portugal
Project Area: 143 sqm
Project Year: 2009-2010
Photographs: João Morgado

© Joao Morgado

The existing kitchen, bathrooms, hall way, and office spaces lacked to accommodate the owners lifestyle.  These rooms required the most attention in the redesign.  Organization and storage along with functionality, ergonomics and comfort were high priorities within the kitchen and office spaces in particular.  Both of these spaces are narrow and long, and required an ample amount of attractive storage space and workable space.

© Joao Morgado

The architect created a functionally unique curved book shelf with in the office.

© Joao Morgado

The kitchen’s simple color palette of black and white coupled with clean lines helps to visually maximize the space.

© Joao Morgado

The architect took special care in choice of materials, color, shading systems, light fixtures, and window frames as seen in the finished design.

© Joao Morgado

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Apartment JSJ / Filipe Melo Oliveira" 05 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 17 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=86310>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    This a horribly designed kitchen.
    The fridge is next to the entrance. The stove is basically spooning fridge, and both are miles away from the sink.
    So you take your food out of the fridge, take it a across the room to wash, then haul it all the way back to the stove which is next to the fridge. Then you start cooking and splatter cooking grease all over the side of the fridge panel because your stove is so close. Lucky the entire kitchen is nice and shiny white to emphasize every single crumb or drop of food that spills.
    Looks great though!

  2. Thumb up Thumb down 0

    hey i2
    interesting name
    well i took a look at the kitchens plan. i think you got a little carried away with your cooking scenario. it is not all that bad, once you get the products out of the fridge and place them on the counter all the distances seem reasonable. and if you get splats that fly this kind of distance from stove to fridge side (which is covered by carpentry) well it must be something still breathing. and well maybe the owners like to keep there kitchen nuce and tidy.and the fridge being close to the entrance makes unloading products easier.
    still that said i am sure you would have designed it perfectly

Share your thoughts