Edificio 035 / Lab255

© Gian Marco Finazzi & Paolo Ravasio

Architects: Lab255, arch. Dario Perego
Location: Bergamo,
Client: Electric Line
Design Principal: Dario Perego
Project Architects: Dario Perego, Palmisano Aristide, Quadri Daniele
Project Area: 1200 sqm
Project Year: 2007-2008
Photographs: Gian Marco Finazzi, Paolo Ravasio

© Gian Marco Finazzi & Paolo Ravasio

The office building is situated in a suburban area full of unpleasant industrial block. The setting makes the project a milestone to combat the ugly scenery.

We decided to show that is possible make a nice box, and the idea came from the process of deconstructing the box through the Cartesian line, then considering the main function like boxes and playing with their composition, we put them into the project site.

© Gian Marco Finazzi & Paolo Ravasio

The results are proportioned spaces, where the full structure is shown and the cold steel striking an interesting combination with the wood for the suspended walk way and also for the facade panels.

Working on the exterior skin, we decided to use a white surface to contrast the gray surrounding, and we made the façade openings respectful of the summer and winter solstice.

© Gian Marco Finazzi & Paolo Ravasio

To be more efficient we use a sunshading system for the south faced that remark the inside structure. A south-facing sun shading system makes the design more efficient and sustainable. The concept of “insection” – it’s guideline to design the architectonic space, inspired from the factory process production.

The project aims to optimize the space, lowering cost, time costruction and at the same time see to it that it is environmentally friendly, well-integrated to its surroundings. This can only be achieved through energy-efficient design solutions.

main plan

The skin of the building looks from the outside like a modular composition of glass and white surfaces, carefully designed according to the functions and needs.

A double-height area welcomes the visitor at the entrace where the meeting-block is integrated into service-block, a suspended stairs connects the ground floor with the first floor with a suspend walk way, made of wood that mark the walk area from the office space.

© Gian Marco Finazzi & Paolo Ravasio

From the inside, the outside is drawn by the modular part like frame of a paint, the garden outside on the other hand aims to give a softer landscape at the surroundings – creating a personal space where the users of the buildings can benefit from.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Edificio 035 / Lab255" 01 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=85415>
  • JABON

    There are many different reasons to want to control the amount of sunlight that is admitted into a building. Good materials itself don’t make up for bad design. In warm, sunny climates excess solar gain may result in high cooling energy consumption; in cold and temperate climates winter sun entering south-facing windows can positively contribute to passive solar heating; and in nearly all climates controlling and diffusing natural illumination will improve delighting. Well-designed sun control and shading devices can dramatically reduce building peak heat gain and cooling requirements and improve the natural lighting quality of building interiors. So, I notice that the main entrance glass façade where the main voided space is, can be allowed to be heated with little resistance to sunlight. Don’t know why. I also don’t understand why the relationship between the main entrance, the main desk and the waiting area all under the stairs is not a problem. Thank You, but there are similar building with better results.

  • dea

    Im not sure about the design concept ,kinda weak!
    I wouldve loved to see the reflection of the strong red entrance someother place ?too straight forward