Housing Pilon / Bevk Perović Arhitekti

© Miran Kambič

Architects: Bevk Perović arhitekti
Location: ,
Client: Metrokras invest d.o.o.
Project Team: Bevk Perović Arhitekti, Matija Bevk, Vasa Perović, Davor Počivašek, Nataša Šprah, Ida Sedušak, Ana Čeligoj, Andrej Mercina
Project Area: 11,500 sqm.
Project Year: 2004-2008
Photographs: Miran Kambič

© Miran Kambič

Housing Pilon stands in an unusual location, on the site of an abandoned quarry next to main Ljubljana ring road. The remains of the quarry previously appeared as a ‘wound’ in the natural landscape with an old, lime-kiln building made of stone in the corner of the site, which was protected as a cultural monument. The question was how to position a new large housing complex in such delicate surroundings, how to preserve the quarry and design the housing as new landmark related to the highway passing right next to the site.

site plan

The location was treated sensitively. The rock wall was preserved, protected against crumbling and planted with greenery. 140 apartment units were structured into a complex of two separate buildings that are further divided into two slabs connected by communication cores. The slabs are shifted, they follow the configuration of the terrain and create different communal spaces, the concrete entrance platform in the front and green courtyard at the back side of the complex.

© Miran Kambič

The internal structuring of the complex follows the idea of ‘condensation’ of the city condition vertically: smaller, single person units are positioned in the lower part of the buildings. They are followed by duplex apartments which are organized as patio villas around open, double height courtyard spaces. Luxurious small penthouse apartments are built on top. These different typologies are clearly visible on the facade, yet the overall image of the complex appears homogenous.

typical floor plan

The facades are designed as interplay of opened and closed elements. Glazed balconies with yellow railings are followed with closed storage units made of velvety black ferrocement plates. Storages thus become an element of the facade and divider between different apartments.

© Miran Kambič

The complex is in tune with the silhouette of the hill and is simultaneously paying a kind of ‘hommage’ to the former quarry but at the same functions as a eyecatching ‘landmark’, a strong orientation point on the Ljubljana ring road.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Housing Pilon / Bevk Perović Arhitekti" 31 Oct 2010. ArchDaily. Accessed 02 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=85277>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Well the sad truth is that for the last two years there have been two large banners hanging at the top of each of the building, trying desperately to sell the apartments inside …

    There is definitely a reason why the floor plans are kept at a larger scale on ArchDaily, if you look closer you will notice there are no beds in the plans, because the main idea is they are folded from the couches…also, the ground floor apartments are basically window shops for ongoing pedestrians/drivers, as the huge windows don’t exactly give a sense of privacy

    This is a project that could and should have been (and I think it wanted to be) a sort of much needed ‘pod’ residence, but it failed to grasp the needs and the zeitgeist of Ljubljana … also, the economic crisis doesn’t help one bit, as the apartments are pricey … with slightly larger/more functional apartments & a different program on the ground floor this project would have been a much bigger hit & win than it sadly is … but kudos to the architects for astonishingly making the inwards, quarry part of the buildings actually work and not seem like a large black hole

  2. Thumb up Thumb down 0

    Hi great proyect.
    What kind of finishing or material are the black exteior panels? alucobond?

Share your thoughts