We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Bernts Have Daycare Center / Henning Larsen Architects

  • Architects: Henning Larsen Architects
  • Location: Holbaek, Denmark
  • Project Manager: Peter Munch
  • Client: Municipality of Holbæk
  • Area: 1350.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Courtesy of henning larsen architects

Courtesy of  henning larsen architects Courtesy of  henning larsen architects Courtesy of  henning larsen architects Courtesy of  henning larsen architects

From the architect. The day care centre has room for 56 children aged 0-3 and 80 children aged 3-6. Situated on the highest point in Bernts Have, the building with its large green roof wedges into the hill while it opens up towards the landscape, the sun and playground to the south.

The simple, minimalistic building is made of glass and wood. It is shaped as a longitudinal section comprising the nursery in one wing, the children aged 3-6 in the other wing as well as a human resources department connecting the two age groups and wings. In the 'climate zone', a plant and herb bed for the children aged 3-6 and large flowerpots for the nursery have been planted.

Courtesy of  henning larsen architects
Courtesy of henning larsen architects

The climate zone functions as a sun protection and as a supplement to the preheating and heating of the wings. It is an unheated supplementary area that follows the changing seasons in terms of heating making it possible for the children to play outside without wearing gloves.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Bernts Have Daycare Center / Henning Larsen Architects" 01 Nov 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/85118/bernts-have-daycare-center-henning-larsen-architects/>