Plaza Residences / Migdal Arquitectos

©

Architects: Migdal Arquitectos / Jaime Varon, Abraham Metta, Alex Metta
Location: , Mexico
Project Year: 2008
Photographs: Courtesy of Migdal Arquitectos

© Migdal Arquitectos

Due to the redesign and recovery of the Historic Center of Mexico City, Paseo de la Reforma, one of the most important avenues of the city, reemerges as the most beautiful commercial, cultural and historic avenue of the metropolis. In recent years, distinct real estate property developments of exceptional importance and magnitude have been developed on this avenue. One of these new developments is the Plaza Residences building; an emblematic building.

© Migdal Arquitectos

The building is flanked by two cultural landmarks that enroot it with the historic past of the area, the Monument to Columbus and the Monument to the Revolution. The shape of the building gives richness and movement to the urban context. Plaza Residences becomes a sculpturesque object that acts as a showcase that defines the Monument to Columbus on one of the most sightly corners of Avenida Reforma.

plan 02

In response to the Columbus traffic circle, the building, with its glass interior façade, is erected in the shape of a boomerang, creating a concave interior space that we give to the city by way of Reforma. This concave shape opens up and embraces the majestic traffic circle, integrating it into its concept. The boomerang shape draws out from a long linear element which constringes into the plot with the intention of presenting a considerable unfoldment of façade towards Reforma, making it possible to favor all the apartments with views towards the majestic avenue.

section

The existing urban belt continues thanks to the basement of the building, which is presented as a continuous element with a collection of perforations. This stone pedestal gives presence to the first floors that accommodate common areas, commercial areas and services.

© Migdal Arquitectos

The building is an abstract entity giving a sense of scalelessness; its principal façade present itself as a smooth-skinned glass curtain, permitting, at a glance, the loss of perception of the building’s floors. The building’s skin is accentuated with randomly placed aluminum mullions, which control the effect of the sun, while creating an interesting effect of light and shadow in the concave shape.

© Migdal Arquitectos

The apartment tower is divided into two zones, both with independent access and lobbies. Each apartment is designed based on the position occupied thereby in the tower according to its orientation. The building has apartments and suites of between 60 and 170 square meters, 4 basement parking lots, common areas for the apartments and a commercial ground floor.

Art is integrated into the Plaza Residences project by means of a raised mural plaza or “pisal”, which, apart from being a common plaza, also serves as a transition towards the exterior, further favoring visual contact towards the great avenue. The apartments, of single or double height.

plan 03

Due to its circular shape and horizontal bands of its convex façade, the building becomes an abstract crown in contrast to the Cantera stone of the monument to the Revolution. The passage ways to access the suites that run the entire length of the building become viewpoints providing a unique view of Mexico City.

The corners of the building emphasize its height with an abstract language by means of vertical elements which break the horizontality of the aluminum mullions. One of the vertical elements shifts position to move and converts itself with a group of columns and glass in a “box of light”, giving presence to the building.

© Migdal Arquitectos

The building accommodates a business center, fitness center, projection room, swimming pool with a bird’s-eye view of Reforma; a kid’s club, lounge, events hall, parking lot, common open-air plaza and technology.

The constructive system of Plaza Residences is complex and specialized. We used a high volume of concrete and steel in a remarkable system, from the soil mechanics system to the constructive system. The volume of concrete used was 51,707.50 m2

© Migdal Arquitectos

We used a complex and specialized engineering as the pressure retaining system and as a resistant system against Mexico City earthquakes. We used metal box piles at 54 meters, such as an hybrid system of box pile and “milan walls” to give support to the basement.

Above the basement is a 20-floor apartment tower. The structure is of reinforced (structural steel) concrete columns. The reinforced concrete was subsequently poured in order to form the main structure.

© Migdal Arquitectos

Plaza Residences is a Susteinable Building which has a façade with alluminum mullions which control the effect of the sun. Also has water tank, a reserve for firefighting, hydrants, pressurized fire escapes and controlled accesses with quick-release fire doors. Common Pump Room for drinking water tank and rainwater tank. Ten water tanks in the Roof area. Anaerobic Treatment Plant. A 1,281-Kw electrical substation, emergency plant, energy saving systems with sensor and timer-controlled electric lights in the parking lot basements, the passageways of the apartment tower and common areas. Five gas tanks, a carbon monoxide detection system in the parking lots, an air ventilation and air injection system in the parking lot basements, ventilation in the common area kitchen, ventilation in the swimming pool area, and ventilation in the kitchens, restrooms and utility rooms of the apartments. Evaporative air coolers are installed for servicing the common areas. Six elevators, and freight elevators in Basements E-1 and E-2.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Plaza Residences / Migdal Arquitectos" 29 Oct 2010. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=85010>
  • mxinmad

    Really nice, i like the shape of the building.

  • Memo

    This has to be the worst building ever in Paseo de la Reforma, There were several projects before, but in Mexico you will always win if you go hand in hand with corruption.

  • FG

    Wow, it’s Toronto’s City Hall. If Viljo Revell wasn’t dead he’d either be flattered or he’d sue… I wonder if there was a gestural intent from the curves.

  • Wes

    a.k.a. the PS3 building.

  • http://bodyweightblastx.com/bodyweightblastx.com/bannersBodyweightBlastXBanners bodyweight training

    Its like you read my thoughts! You appear to know so much about this, like you wrote the e book in it or something. I believe that you simply could do with a few percent to pressure the message house a bit, but instead of that, this is excellent blog. A fantastic read. I will definitely be back.