ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sri Lanka
  5. MMGS Architects
  6. 2012
  7. 'Urban Envelope' Samuel House / MMGS Architects

'Urban Envelope' Samuel House / MMGS Architects

  • 20:00 - 8 March, 2017
'Urban Envelope' Samuel House / MMGS Architects
'Urban Envelope' Samuel House  / MMGS Architects, © Eresh Weerasuriya
© Eresh Weerasuriya

© Malaka Weligodapola © Malaka Weligodapola © Eresh Weerasuriya © Eresh Weerasuriya +37

  • Structural Engineer

    Keerthi Rathnayake
  • Quantity Surveyor

    Sunanda Gnanasiri
  • Electrical Engineer

    Rohitha Senanayaka
  • Contractor

    Pasalka Builders and Decorators (Pvt) Ltd.
  • More SpecsLess Specs
© Eresh Weerasuriya
© Eresh Weerasuriya

From the architect. Sited in the vibrant city of Colombo is the ‘Urban Envelope’, the dwelling house of a metropolitan architect. With its univocal façade seamlessly weaving itself into the tight residential fabric of the city, the abode has been named for its distinct concealment from the dusty and noisy urban street life of Sri Lanka’s commercial capital.  

© Malaka Weligodapola
© Malaka Weligodapola

The pure white walls of this confine blends with the light and cloudy tropical sky, its towering mass a nod towards the upcoming skyline of an expanding Colombo. Only a row of creepers along the driveway, and a single tree with moderate foliage invites visitors inside. An antique door hidden off the side opens the ‘Urban Envelope’, revealing the surprising urban oasis amidst the barren concrete jungle of the city. 

© Eresh Weerasuriya
© Eresh Weerasuriya

The voluminous forecourt is bordered by signature rubble walls that lend a rustic solidness to the house. The apparent hardness of the structure is softened by tropical greenery that together with an unrefined steel swing gestures visitors onwards towards the large void of the main door. The living and dining space between two solid rubble walls gives a lasting first impression to the interior.

© Eresh Weerasuriya
© Eresh Weerasuriya

The play of rubble and white plastered walls to create spaces between materially defined parallel lines sets the design language of this metropolitan dwelling. The overwhelming dimension of the backyard lawn animates the living space, climaxing the urban oasis. The forceful vista with its vastness in comparison to the tube like confinement of the indoors impacts a relaxing awe within the visitor. This play of volumes guides the design throughout the progression of its spaces. 

Cross Section
Cross Section

The staircase is wedged between two parallel rubble walls, further enhancing the design language. The tight volume opens to the sky from one side, and connecting to the open spaces throughout the house acts as an effective wind tunnel. This is supported by its orientation towards the wind direction.                                                                                                                                                                                                                                                                                        

© Eresh Weerasuriya
© Eresh Weerasuriya

Unrefined timber and steel fenestration and furniture add zing to the otherwise modest design in a pleasing contrast. The quiet retrieval of daylight makes way for man-made lighting, animating the design in warm white floods in soft glows against the dark of the night. The tranquil solitude affected by this subtle play of contrasts; solid and void, light and dark, roomy and narrow, parallel and lateral… creates a refreshing and relaxing habitat. 

© Eresh Weerasuriya
© Eresh Weerasuriya

The orchard by the garden side brings the metaphorical oasis to literal meaning. This little corner in the wide expanse of urban Colombo with its edible vegetation signifies a greener prospect for the emerging metropolis. In symbiotic coexistence with nature, the urban sanctuary is enlivened by the twitter of birds and the skipping of squirrels, which brings the design to blissful contentment.

Cite: "'Urban Envelope' Samuel House / MMGS Architects" 08 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/806621/urban-envelope-samuel-house-mmgs-architects/>
Read comments