ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. Denmark
  5. MAP Architects
  6. 2016
  7. Kalø Tower Visitor Access / MAP Architects + Mast Studio

Kalø Tower Visitor Access / MAP Architects + Mast Studio

  • 09:00 - 12 January, 2017
Kalø Tower Visitor Access / MAP Architects + Mast Studio
Kalø Tower Visitor Access / MAP Architects + Mast Studio, © David A. Garcia
© David A. Garcia

© Bjørn Pierri Enevoldsen © Bjørn Pierri Enevoldsen © David A. Garcia © David A. Garcia +16

© David A. Garcia
© David A. Garcia

From the architect. The project allows access to one of Denmark’s archaeological gems, while offering and intricate spatial experience. Previously inaccessible, the visitor can enter and climb the main space of the tower, perceive the archaeological layers and view the landscape. Culture and nature, at a small and large scale, are united by this spiral access. 

Site Plan
Site Plan

This 700 year-old medieval ruin is key in Danish history. Built on an isthmus projecting from the coast, it is a local reference, a social anchor and major national tourist attraction in the northern part of the Jutland peninsula. Three stories high and two stories deep, the brick tower has been empty of its internal structure for centuries, with a single small opening at its base as the only source of visual access to the interior. The project, a zig-zagging staircase, allows the visitor to enter, experience the archaeological layers at hand’s reach, walk upwards to access façade openings and balconies, while offering at each landing the opportunity to view the magnificent landscapes surrounding this historic site.

While being minimal in its detail, the staircase creates an intricate space within the cubic emptiness, culminating at its top open to the sky. 

© Bjørn Pierri Enevoldsen
© Bjørn Pierri Enevoldsen

The desire to allow the visitor to “touch” the archaeological layers of the tower, and simultaneously “leave” the ruin and “levitate” in the landscape was pivotal.  The architectural gesture is the geometric result of connecting openings and landings, while aiming to offer the richness of the archaeological site and the surrounding landscape. Being an archaeological site, the challenges of supporting the structure given the few anchor points allowed was substantial. 

Axonometric
Axonometric

Characteristic of MAP Architects works, narrative and technology are merged to solve extreme challenges. An in-house constructed portable 3D scanner was a decisive in permitting a digital 3D of every single brick, reducing tolerances to a minimum while allowing for a design that would “fit” the site.

© David A. Garcia
© David A. Garcia

By the constant shift of landing size, step and rise ratios, the design of a continuous handrail without height variations was achieved, greatly reducing the formal and visual clutter.

Plan 02
Plan 02

What otherwise seems like a simple staircase, it has bound landscape and archelogy in an incredibly tight space, increasing the visitor experience and doubling visitor numbers overnight. 

The project has recently been nominated for the 2017 European Mies van der Rohe Award.

© David A. Garcia
© David A. Garcia

Product Description. The Staircase is based on a steel frame construction, supported on the ruin at only four points to minimize damage on the historical monument. The sides and underside are clad in ash wood, specially treated with heat to maximize durability to up to 60 years without paint. The stairs and handrail are metal, painted in matt black to ensure maximum durability, since the site is at the coast and therefore under tough weather conditions. The stair was constructed in 7 large pieces in a workshop normally used for off-shore elements, and mounted in the tower ruin by crane. The building site was extremely challenging since the whole area is a cultural heritage and strictly protected, therefore, no damage to the tower was allowed and the process was closely monitored.

© Bjørn Pierri Enevoldsen
© Bjørn Pierri Enevoldsen
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kalø Tower Visitor Access / MAP Architects + Mast Studio" 12 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/802994/kalo-tower-visitor-access-map-architects/>
Read comments
Read comments
© David A. Garcia

寻访 Kalø Tower 的新方式 / MAP Architects