Corten House / Marcio Kogan

©

Architect: Marcio Kogan
Location: Sao Paulo, Brazil
Co-Author: Oswaldo Pessano, Suzana Glogowski, Renata Furlanetto
Interior Design: Diana Radomysler
Project Team: Beatriz Meyer, Carolina Castroviejo, Eduardo Chalabi, Eduardo Glycerio, Gabriel Kogan, Lair Reis, Maria Cristina Motta, Mariana Simas, Samanta Cafardo
Landscape Architect: Renata Tilli
Structural Design: SC ltda
General Contractor: Mantra Engenharia
Site Area: 360 sqm
Project Area: 360 sqm
Project Year: 2006-2008
Photographs: Nelson Kon

Corten House is an urban house located near the largest park in the city of São Paulo, Brazil. The site, long and narrow, contains the program of the house and, its residents, not only have a small external deck with a fireplace on the ground floor, but they also make use of the rooftop and, especially, the park itself for leisure.

ground floor plan

The facade of the house is made of Corten weathering steel. The dialogue between the rusty texture on the outside and the stone, wood, white mortar and the glass build the space. The front door of the garage is made of vertical wooden strips and opens entirely onto the street. The main entry door to the house is also made of wood and, despite being of a color similar to metallic plates, the texture and the presence of the material itself, distinguishes the suspended steel box of the frontal façade. The back façade is composed of a glass curtain that confers transparency to the opaque steel box and a suspended volume which contains movable wooden brises. The interior walls of the lot are made of Stone.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The interior plan for the ground floor is simple: an ample room with a ceiling height of 5.2m and four folding doors that completely open out to the deck and external fireplace, dissolving the limits between interior and exterior; in the living room, a free wooden volume houses the kitchen and utilities program; between this volume and the entrance door there is a staircase that leads to the mezzanine.

© Nelson Kon

The mezzanine, on the wooden volume, is a singular area for the home-theater. From here there is another staircase leading up to the third floor, to the private program of the house, the three bedrooms. The master bedroom, in the back, has a wooden panel of brises to filter the light and can remain completely open.

© Nelson Kon
roof plan

On the rooftop of the house, there is a wooden deck protected by glass guard-rails. This space functions as a solar with a heated pool and a view of the city of São Paulo.

Cite: "Corten House / Marcio Kogan" 05 Oct 2010. ArchDaily. Accessed 23 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=80261>
  • ethan

    Marcio’s lines are clear and simple, and the result, amazing. Always the same comments about his houses, that’s a good sign! beautiful.

  • r1s0

    extreme wasting of space…

    • r2s0

      was it designed for you?…

    • dan

      almost no walls and you call it a waste? waste of what? isn´t the whole program there?
      Or should it be all condensated in small subdivisions and short heights, so there was more space left in the…. amosfere?

    • nicholas

      wasting of space? i do not understand your definition of a waste, but i smell jealousy there.

  • rodney

    Beautiful plan and section…that’s how you do it, yo.

  • Xero one

    Where is the delight? Where is the soul in this design. I like the plan but there seems to something missing.

    • rodney

      The delight is in the pantry beside the kitchen, and the soul is in the 3rd floor study.
      They just weren’t indicated in the legend.

      • that’s what she

        good one!

  • jr

    Marcio Kogan’s architecture stuck in the 90′s

    • Damien

      probably… but its still very good architecture… this isn´t and shouldn´t be understood as a fashion profession. Good architecture never goes out of style

  • bLogHouse

    A good design, stuck in the 90′s is still much better than some BS, coming from the future. I like the ‘ box within a box’ theme, carried throughout the project. The double height living room, besides being a wonderful space, also raises the third floor and the roof deck, so they’d have this terrific view of the city.
    Excellent job!

  • Vic

    beautiful … simple and (I think) easy to live in.