ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Sue Architekten
  6. 2016
  7. The Enchanted Shed / Sue Architekten

The Enchanted Shed / Sue Architekten

  • 05:00 - 11 October, 2016
The Enchanted Shed / Sue Architekten
The Enchanted Shed / Sue Architekten , © Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

© Andreas Buchberger © Andreas Buchberger © Andreas Buchberger © Andreas Buchberger +16

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

From the architect. How an old outbuilding became a writer’s workshop, a garden room for guests, and a children’s paradise. The workmen from the village wanted to tear down the black shed from 1934: draughty, weather-beaten and worm-eaten it was, they said. But we liked this black outbuilding of the mansard-roof house in the Vienna Woods that we had just renovated in a radical yet respectful manner.

Plan
Plan

The special appeal of this project lay in the rediscovery of these old outbuildings in the shadows of the Vienna Woods villas. Back in the 1930s, few people could afford a basement, let alone a garage. And so they built their own sheds to store wood, raise rabbits or boil laundry, which was then hung up to dry in the attic.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

Over the past few decades these structures have lost their original purpose, and many are falling apart. This is a real pity. Converted into small, cosy ‘hideaways’, they become affordable, magical places of retreat for families and their guests.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

We inserted a large pane of glass into the front wall of the attic floor and carefully insulated the trusses. The walls were panelled with varnished grey fir wood, and an elevated section was upholstered so that the attic can also be used as an out-of- the-ordinary guest room.

Section
Section

An elegant brass trapdoor closes off this enchanted place, from where you can watch the squirrels play in the treetops. The ground floor is still used for storing garden tools, the lawn mower and fruit crates, while upstairs it is snug and comfortable. Spotlights illuminate the brass in the evening, creating a warm light – even in freezing winter when the unheated room is used for cooling down after a sauna session. 

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

Ventilation of the attic is via an already existing window and small air vents installed along the sides. We didn’t touch the roof, though. It is full of moss. And we like that.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

Product Description. From outside you can still see and smell the mossy roof and the old wooden cladding covered with coal tar (carbolineum). But inside a new cave is disguised, containing precisely crafted spruce planks of a micaceously grey varnish and a brass trapdoor. At night a hidden light illuminating the brass creates a cozy gloom.

Detail
Detail

Cite: "The Enchanted Shed / Sue Architekten " 11 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/796948/the-enchanted-shed-sue-architekten/>
Read comments
© Andreas Buchberger

施魔小屋 / Sue Architekten