ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. France
  5. archi5
  6. 2016
  7. Bezons Angela Davis School / archi5 + Tecnova Architecture

Bezons Angela Davis School / archi5 + Tecnova Architecture

  • 11:00 - 20 September, 2016
Bezons Angela Davis School / archi5 + Tecnova Architecture
Bezons Angela Davis School  / archi5 + Tecnova Architecture, © Sergio Grazia
© Sergio Grazia

© Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia +19

  • Client

    SADEV 94
  • Engineer

    EPDC
  • Economist

    MEBI
  • Environmental engineer

    IETI
  • Kitchen engineer

    Alma Consulting
  • Acoustic designer

    LASA
  • Cost

    10 000 000 € HT
  • More SpecsLess Specs
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

From the architect. The construction of the new Angela Davis school in Bezons takes part in the creation of the new city center. The project, by its function of active urban facility is a key part of this city center. The goal of this construction is double : it must be a functional and sustainable public facility and also a milestone of this new neighbourhood. The school plot is an important link between the new center and the rest of the city. 

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia
Plan
Plan
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

On the east side, the one story building with its vegetated roof evokes the roofs of the surrounding houses. The school integrates itself softly to the existing urban grid. The landscape is prolongated all along the plot to the South until the Edouard Vaillant street and come inside the school under the zinc North façade. 

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The stone elevation creates inaccessible terraces reminiscent of suspended dry stone gardens and creates the promontory of the elementary school courtyard. This mineral stratification reminds castles, an évoque un château fort, a reassuring and timeless building, full of nature. The new school has a urban façade on Francis de Pressensé path with transparency on ground floor and suspended zinc «box» on first floor. 

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The bridge over the entrance spans the planted walkway which is integrated to the building as a natural protection and presence behind the façade. The rows of high plane trees on South and North are preserved, prolonging the park on E. vaillant street. On the secondary path, the façade is carefully designed with a succession of aluminum vertical pieces, playing with sunlight. 

Plan
Plan

The entrance space is large and sheltered, sha- red between infant and elementary school. With the nature coming inside the school through this entrance, the pupils are feeling protected, imagination is smoothly taking place. 

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The refectory of each school are both on the ground floor but independant. The multimedia pole is located just between infant and elementary and keeps its autonomy. In addition to the pedagogic garden, there is a greenhouse on first floor, permitting to make gardening pedagogic activities all year. 

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

All circulations are naturally lit through large and coloured windows. Real materials, durable and robust are used. The courtyard façades are cladded with Larch wood and protected from rain by a roof overhang. This envelop is also efficient, airtight, and its conception includes a maximal insulation to minimize energy losses. The rainwater management is optimized with vegetated roof and terraces. All windows and doors are wood and aluminum. 

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Thermal inertia of the building, strengthened by its concrete base, is valued by night ventilation for summer comfort. The pedagogic greenhouse is used to pre-heat the school air during winter.

Section
Section
Section
Section

Build Angela Davis school is write a new page of Bezons' history. In addition to integrating the urban options of this new borough, we propose to extend them and add ours, to enrich and bring an ambitious renewal for the city. This school keeps the promise of simple and clear daily ope- ration, a sustainable building. It will be a learning place which will leave its place to the imagination. 

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bezons Angela Davis School / archi5 + Tecnova Architecture" 20 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/795412/bezons-angela-davis-school-archi5-plus-tecnova-architecture/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments
© Sergio Grazia

法国 Bezons 的 Angela Davis 学校 / archi5 + Tecnova Architecture