ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ecuador
  5. Juan Pablo Ribadeneira Mora
  6. 2016
  7. GC House / Juan Pablo Ribadeneira Mora

GC House / Juan Pablo Ribadeneira Mora

  • 11:00 - 16 August, 2017
GC House / Juan Pablo Ribadeneira Mora
GC House / Juan Pablo Ribadeneira Mora, © Lorena Darquea
© Lorena Darquea

© Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea + 25

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

From the architect. GC house is located in the surrounding valleys of Quito, Ecuador. The site in which the house was designed is quite big, regular in size and with a slight inclination. Its perimeter is full of trees that we were able to preserve.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Quito sits on a narrow valley between 2800 and 3000 meters above sea level making it have low temperatures despite being in Ecuador.  Its surrounding valleys are much lower in altitude, around 2400 meters above sea level, which makes them have a warmer, much pleasant temperature.  The house was purposely designed and oriented north-south, opening up towards the southern side, protecting it from the sun on its eastern and western sides because the sun is particularly strong as the site sits high in altitude and is located near the equator.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The north façade is very solid as the surrounding neighborhood does not have any fences.  In contrast, the south façade is very open, incorporating the house with its lawn.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Plan
Plan
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Because of the great extent of the lot, most of the spaces are located on the ground level. Only two bedrooms and a studio are placed on the second floor. The house is divided in two main areas.  A more intimate part, where bedrooms and the family room are located, and a less private area, where living, dinning, and kitchen are set. These two are connected by the main entrance which becomes a bridge between all the living spaces. Finally, a central courtyard becomes the central point of the house.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The materials used are mostly exposed in their natural state, such as polished concrete floors. The most important spaces of the house, such as the main living and dining areas, and the master bedroom, are built with exposed metal structures, eucalyptus wood in the ceiling, which is covered with a layer of concrete. There are three exposed adobe walls on the main spaces, walls that remind us of the traditional Andean architecture of Ecuador.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Cite: "GC House / Juan Pablo Ribadeneira Mora" 16 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/794177/gc-house-juan-pablo-ribadeneira-mora/>
© Lorena Darquea

倾斜住宅:GC House / Juan Pablo Ribadeneira Mora