ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Hungary
  5. Hetedik Müterem
  6. 2015
  7. Sopron Castle District Revitalization / Hetedik Műterem

Sopron Castle District Revitalization / Hetedik Műterem

  • 05:00 - 10 September, 2016
Sopron Castle District Revitalization / Hetedik Műterem
Sopron Castle District Revitalization  / Hetedik Műterem, © Balázs Danyi
© Balázs Danyi

© Balázs Danyi © Balázs Danyi © Balázs Danyi © Balázs Danyi +36

  • Landscape Design

    Csenge Csontos (†), Borbála Gyüre, Gergely Lád (Geum Műterem Ltd.)
  • Co-architects

    Balázs Biri, Jessica Dvorzsák, Dávid Kohout, Orsolya Simon (Competition: Orsolya Almer, András Páll, Tibor Tánczos)
  • Traffic Engineering

    Ádám Rhorer, András Mezey (Közlekedés Ltd.)
  • Public Utilities

    Ádám Szabó (Aqua-Duo-Sol Ltd.)
  • Street Lighting Technology

    Tibor Galazka, Ferenc Horváth (GT-Vill Ltd.)
  • Structural Expert

    Géza Kapovits
  • Water Engineering

    Gergely Drobni, László Skublics
  • Accessibility

    Anna Kormányos
  • General Contractor

    VEMÉVSZER Ltd.
  • Inspector of Monuments

    András Veöreös, Sándor Tárkányi
  • More SpecsLess Specs
© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

From the architect. The Castle District of Sopron is a 40-60 meter wide boulevard, which was formed on the outer skirt of the ditch running along the city walls that encircled the former historical core of the town, on the so called glacis slope. Consequently, from direction of the castle walls the row of houses, mostly of Rococo and Louis XVI style built in the 18th-19th century, appears with alternating building height, developed typically on narrow plots. The only exception is one spot where the facade is interrupted by war dam-ages and part of the castle wall reveals as a visual element. The outer row of houses consists of earlier, partly medieval buildings with wider lot divisions, resulting in patio houses that are connected to Castle District with passages. Once long ago – after the development of the surrounding facades – market function was present in this area of historical significance: it gave place to cattle markets or at some parts of it hay markets were held in the middle of the 19th century. In the 19th century, the Castle Dis-trict was more of a contiguous, slightly outwards sloping area than a boulevard, even though also a tram line was running along it.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

Conditions prevailing before the design process of the Castle District’s renewal were formed during the second half of the 20th century. At that time, a traffic system was developed on basis of Pál Boronkai’s plans with retain walls, articulated and separated traffic routes (service road). This traffic-dominated state restricted pedestrian traffic to the minimum and at the same time it longitudinally separated the once contiguous space. Traffic light intersections, service roads, cars passing and searching for parking place restricted pedestrian traffic to a narrow stipe along the walls. Prior to the conversion, actually the whole Castle District was one contiguous parking lot. The generosity of the extremely wide public place, the large and contiguous square worthy of a city was overbuilt and over-articulated: the area was filled with retaining walls, roads and hedges blocking the view. The traditional functional dominance of hospitality and trade on the ground floors of the Castle District houses was not accompa-nied by corresponding public space connections (e.g. coffee terraces, outdoor catering areas). The architectural elements (his-toric buildings) of the public space were in poor aesthetic and technical condition, and the area missed a single, integrated image that could have provided the Castle District with identity. The place between the statue of Virgin Mary and the Fountain of Loyalty (=Hűség kútja) is one of the most important public spaces in Sopron. Nevertheless, it was unjustly fragmented and divided by retaining walls and stairs.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi
Site Plan
Site Plan
© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

In autumn 2009, the city council of Sopron announced a national, secret, open architectural competition with the title „Sopron – Revitalization of the Castle District”. The competition was won by Hetedik Műterem Kft. in collaboration with its land-scape designer partner GEUM Műterem Kft. In the course of several years of design work, the first and most spectacular phase of the public space renewal, an approx. 15 thousand m2 large area has been completed by 2015.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

The beauty of the Castle District lies in its character created by the continuously changing cross sections and con-stantly varying spatial relations along almost half a kilometer length; and by the feature that all this belongs to Várkörút (Castle Boulevard), to its dynamism and generosity. This duality, namely the dichotomy of the longitudinal dynamism and cross-sectional diversity is the greatest value that we wanted to strengthen in our plan. The key concept was that when standing at any point of the Castle District one should know and feel that he/she is in this very part of the area. However, moderate approach was also required since the facades of the historic development along the inner and outer curves are determinative urban design ele-ments, thus competing with them for dominance is unnecessary.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi
© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

After the complete reconstruction of utilities, new street lighting was installed and new pedestrian-dominated surfaces were formed in accordance with the renewed traffic system. Because of the historic environment and the former state, our main objec-tive was to create a pavement with uniform appearance (color) evenly sloping towards the outer arc, providing a noble effect with its use of material. That is why we chose dark-colored clinker bricks and granite stripes ensuring the unity of the spatial structure. The graphics of the latter, like lines in sheet music, were meant to arrange the different features of public space architecture without disturbing the sense of integrity. Due to the public utility network’s density, landscaping and planting demanded great care. While high trees with pierced foliage were designed to the central zone, tree species with smaller canopy were placed next to the buildings – partly in order to ensure a dominant view for the historic facades, and on the other hand because of the differ-ent functional requirements of the pedestrian-dominated areas.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

A pavilion was built in the area's center of gravity, accommodating the necessary service rooms and toilets. The build-ing has fine concrete surfaces with board formwork texture, precast reinforced concrete louvers and wood-paneled facades, subtly evoking the materiality of the excellent monumental reconstruction works accomplished in the second half of the 20th century in Sopron.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi

The first and largest phase of the Castle District has been completed, and now it indicates the direction for further de-velopments of the areas surrounding the city core. The already started public plaza revitalization of the city center will be finished with the renewal of two large connected areas, Kisvárkerület (Small Castle District) and Széchenyi tér.

© Balázs Danyi
© Balázs Danyi
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sopron Castle District Revitalization / Hetedik Műterem" 10 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/793960/sopron-castle-district-revitalization-hetedik-muterem/>
Read comments
© Balázs Danyi

匈牙利 Sopron 城堡区复兴规划 / Hetedik Műterem