ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Jackson Clements Burrows
  6. 2014
  7. Hidden House / Jackson Clements Burrows

Hidden House / Jackson Clements Burrows

  • 17:00 - 18 August, 2016
Hidden House / Jackson Clements Burrows
© John Gollings
© John Gollings

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings + 18

© John Gollings
© John Gollings

From the architect. Park Street is a simple and robust dwelling built to accommodate a young family and their evolving needs. Natural material choices, a limited palette and inter-linked garden spaces combine to create a calming backdrop and engaging living experience in the daily lives of the occupants.

© John Gollings
© John Gollings
Floor Plan
Floor Plan
© John Gollings
© John Gollings

A former tennis court site, shaped like a ‘battle-axe’, presented a unique opportunity nestled within the middle of a typical suburban block. The program was based on the client’s desire for tranquillity and seclusion from the street while balancing occupant amenity and privacy from the site’s 11 surrounding neighbours. Key to the design response was the inter-linking of house and landscape spaces to create the sense of living within a hidden garden. 

© John Gollings
© John Gollings

This vision was achieved through the use of three distinct yet inter-linked garden spaces framing the building to create spatial variety and interest. Living spaces are located on the ground floor with connecting vistas through to the garden and central courtyard. Bedrooms are located on the upper level of the house and have operable shutters to ensure privacy and control views and outlook to the surrounding landscape.

Section
Section
Section
Section

Sliding glazed walls on the ground floor enable the occupants to adapt the living areas into large open spaces or smaller, intimate settings with a high level of connection to the garden so that sitting within the house is like sitting within the landscape. 

© John Gollings
© John Gollings

Off-white concrete bricks, concrete floors, white stained cladding and naturally oiled timber, were chosen with the desire to create a generous home - one that would provide maximum living comfort for its occupants, with minimal long term maintenance.

This simple dwelling creates a peaceful and engaging living experience.

© John Gollings
© John Gollings
Cite: "Hidden House / Jackson Clements Burrows " 18 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/793538/hidden-house-jackson-clements-burrows/>
Read comments
Read comments
© John Gollings

隐匿式住宅 / Jackson Clements Burrows