ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Slovenia
  5. SoNo Arhitekti
  6. 2016
  7. House XL / SoNo Arhitekti

House XL / SoNo Arhitekti

  • 15:00 - 27 July, 2016
House XL / SoNo Arhitekti
House XL  / SoNo Arhitekti, © Žiga Lovšin
© Žiga Lovšin

© Žiga Lovšin © Žiga Lovšin © Žiga Lovšin © Žiga Lovšin + 25

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović
  • Area

    410.0 sqm
  • Project Year

    2016
© Žiga Lovšin
© Žiga Lovšin

From the architect. Family Villa XL is located on the outskirts of a new residential area and it is designed for a large  family of seven. Area is dominated by typical Slovenian urban / rural landscape, that is why the design paraphrases the surrounding typical architectural elements . The house is conceptually formed from two mutually parallel volumes and one connecting volume, which is placed perpendicularly to the other two. All the volumes are elongated with symmetrical gable roofs. Shortest volume is extended into a roofed carport.

© Žiga Lovšin
© Žiga Lovšin

While the basement level is constructed with reinforced steel the upper floors consist entirely of cross-laminated timber elements.

Section
Section

Floor plans are spacious and organized in three levels. Living area, enclosed with large glass surfaces opens to the atrium maintaining the flowing communication between the house interior and surrounding nature.

© Žiga Lovšin
© Žiga Lovšin
Floor Plan
Floor Plan
© Žiga Lovšin
© Žiga Lovšin

Facade is composed with large-format panels - the connection volume in lighter and the other two in darker colours. Larger glass surfaces are moved inwards and combined with wood cladding. Placed over them is a pattern of vertical narrow wooden  elements that simultaneously function also as sunscreens

© Žiga Lovšin
© Žiga Lovšin
Cite: "House XL / SoNo Arhitekti" 27 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/791995/house-xl-sono-arhitekti/>
Read comments
Read comments