ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Matteo Cainer Architects Propose "Open Gate" for Suncheon Art Platform Competition

Matteo Cainer Architects Propose "Open Gate" for Suncheon Art Platform Competition

Matteo Cainer Architects Propose "Open Gate" for Suncheon Art Platform Competition
Matteo Cainer Architects Propose "Open Gate" for Suncheon Art Platform Competition, Courtesy of Matteo Cainer
Courtesy of Matteo Cainer

Matteo Cainer Architects revealed their vision for the Suncheon Art Platform, a new arts, visitor and cultural center in South Korea. Invoking the historic symbol of the boundary city wall, the proposal "inverts this idea to protect the natural habitat from the ever expanding city." The proposal was developed for the Suncheon Art Platform competition, won by Studio MADe, presenting a powerful alternate response to the competition's brief.

Courtesy of Matteo Cainer Courtesy of Matteo Cainer Courtesy of Matteo Cainer Courtesy of Matteo Cainer + 10

The new cultural center is situated at the periphery of the Old City, among the traces of the old Suncheon Wall. Drawing upon the concept of the wall, the building rises up in one continuous sweeping motion, enclosing a garden and event space at its center. The circular volume rises at certain points to allow permeability between the center and its surroundings, presenting four "gates" for users to pass through.

Courtesy of Matteo Cainer
Courtesy of Matteo Cainer

The center is programmed to host an array of cultural, educational and community events, both within the building envelope and the transformative garden. The building is comprised of a series of composite spaces, which have the flexibility to host everything from professional facilities to gallery spaces, social spaces and meeting points. The center will promote research, preservation and education, providing a place for visitors to actively engage and learn or alternatively, simply sit and disconnect. 

Courtesy of Matteo Cainer
Courtesy of Matteo Cainer

Dialogue between the building and the natural environment is encouraged through floor to ceiling glazing on both the external and internal facades. The green space enclosed within becomes an oasis, linking the space to the mountains and wetlands. The landscape is raised to provide a buffer to the urban condition which borders it, with the infill creating an internally facing amphitheater.

The design took sustainability into high consideration and delivers a passive internal environment. The partially exposed concrete envelope provides thermal mass, while the overall energy consumption is lowered by natural/displacement ventilation and efficient lighting systems. The building's heat gain is regulated by digitally controlled external sunshades. The roof design is inspired by the traditional Korean Hanok, which facilitates rainwater collection and the reuse of grey water. 

Courtesy of Matteo Cainer
Courtesy of Matteo Cainer

Click here to view the competition's winning proposal from Studio MADe.

  • Architects

  • Location

    Suncheon-si, Jeollanam-do, South Korea
  • Design Team

    Daniella Persson, Vasiliky Mavrikaki, Caterina Cicognani, Francesco Messina, Barbara Stefán, Daana Bolot
  • Project Year

    2016

News Via Matteo Cainer Architects

Cite: Lauren Crockett. "Matteo Cainer Architects Propose "Open Gate" for Suncheon Art Platform Competition" 03 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/790226/matteo-cainer-architects-propose-open-gate-for-suncheon-art-platform-competition/>
Read comments
Read comments
Courtesy of Matteo Cainer

Matteo Cainer Architects 为韩国顺天艺术平台竞赛的方案 "Open Gate"