ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Vietnam
  5. Cong Sinh Architects
  6. 2015
  7. Kaleidoscope / Cong Sinh Architects

Kaleidoscope / Cong Sinh Architects

  • 22:00 - 27 June, 2016
Kaleidoscope / Cong Sinh Architects
Kaleidoscope / Cong Sinh Architects, © Quang Tran
© Quang Tran

© Quang Tran © Quang Tran © Quang Tran © Quang Tran +24

  • Architects

  • Location

    Ho Chi Minh City, Ho Chi Minh 70000, Vietnam
  • Architect in Charge

    Vo Quang Thi
  • Design Team

    Vo Quang Thi, Nguyen Thi Nha Van, Phung Kim Phuoc
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Model Photographs

    Hiroyuki Oki
  • Project Manager

    Vo Quang Thi
  • Contractor

    Thanh An Interiors And Construction
  • More SpecsLess Specs
© Quang Tran
© Quang Tran

From the architect. The rapid urbanization in several Asian cities has dramatically reduced the living area per person. Especially in Hanoi or Ho Chi Minh City, most people, sometimes extended families, spend their lives in narrow and long tube houses where they live apart from nature and in dark and unventilated spaces.
Long tube houses for extended families have always been a complicated question for generations of Vietnamese architects.

© Quang Tran
© Quang Tran
Activities during the day - diagram
Activities during the day - diagram

The building which is 3.8 meters wide and 40 meters long belongs to a 3-generation family with different ages, lifestyles and interests. The requirement is that there is personal space for each member. However, there needs to be some open common areas, just like in traditional Vietnamese houses. They will create a link between generations.

© Quang Tran
© Quang Tran

The front yard, backyard and terrace of the house are great places with fresh air for adults to relax and restore their energy for work. After school, the young members can play at the swimming pool at the center of the house. The elderly members usually have free time, so looking after the plants and having regular contact with other members at the common areas can make them happy.
The ventilation and lighting solutions put forward are suitable for the tropical climate in Vietnam. The aim is to save energy more efficiently, help reduce climate change, bring family members closer to nature and help them become more responsible for the environment.

Section
Section

The water and plants make the air fresher and cooler in every corner of the house. The wind can go into the building from both facades. Then, it is filtered by the double skin made of layers of plants. And finally, the fresh air goes through the living spaces and exits via the skylight.
The sunlight that goes into the house from the two facades is filtered by the plants. The amount of sunlight that actually penetrates the house is appropriate. The sunlight from the skylight is filtered by a concrete louver placed in a position that matches the sun’s path. At the hottest time of the day, this louver will reduce the amount of the sunlight going down the stairs below. Moreover, the sunlight can still get inside through many slots on some walls.

© Quang Tran
© Quang Tran

The dappled sunlight appears everywhere in the building. At each time in a day, the sunlight comes in and creates different shapes at many places along the house. This brings everyone feelings of happiness and excitement.
The architects hope that they have created a fresh, healthy and meaningful living space that can bring family members closer to each other, and at the same time, closer to nature in their daily life.

© Quang Tran
© Quang Tran
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kaleidoscope / Cong Sinh Architects" 27 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/790151/kaleidoscope-cong-sinh-architects/>
Read comments
Read comments
© Quang Tran

越南五彩斑斓的住宅 / Cong Sinh Architects