ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. Khuon Studio
  6. 2016
  7. KONTUM House / Khuon Studio

KONTUM House / Khuon Studio

  • 02:00 - 23 June, 2016
KONTUM House / Khuon Studio
KONTUM House  / Khuon Studio, Courtesy of Khuon Studio
Courtesy of Khuon Studio

Courtesy of Khuon Studio Courtesy of Khuon Studio Courtesy of Khuon Studio Courtesy of Khuon Studio + 21

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    Tuan Huynh Anh
  • Area

    115.0 sqm
  • Project Year

    2016
Courtesy of Khuon Studio
Courtesy of Khuon Studio

From the architect. The house is located in a Vietnamese Central Highland district, well known for its tropical climate with a dry and wet season. Client needs an accommodation for a comfortable life of a young spousal relationship and assure the domestic microclimate, although the budget is tight.

Courtesy of Khuon Studio
Courtesy of Khuon Studio

An one-storey house stretches along 5-meter width and 23-meter depth boundary, in which scattered light wells and plants. These natural figures are distributed to every function area, such as planting bed under light apertures for living room, bedroom with window opens to small courtyard also with plant beds, therefore is the restroom located. From almost every interior view, natural light and green lush are to be seen.

Courtesy of Khuon Studio
Courtesy of Khuon Studio
Plan
Plan
Courtesy of Khuon Studio
Courtesy of Khuon Studio

The front elevation suffers from harsh sunlight as it faces the west, so the façade is composed of a rigid veil of patterned concrete blocks in front and glass curtain wall behind. Double skin façade reduces the heat of western sunlight, also decorates the interior with lighting dots as it passes through the patterned concrete blocks. The glass curtain wall behind can be easily opened or closed to adjust the amount of inhale wind.

Courtesy of Khuon Studio
Courtesy of Khuon Studio

White is the main ambient color of the house, mean to distinguish other natural colors of local materials, such as grey of concrete floor, handicrafted moulded patterned blocks, natural wood colors of furniture, lush green of plants under light well. All these simple characters mingle together for a content living space of a young family.

Courtesy of Khuon Studio
Courtesy of Khuon Studio
Cite: "KONTUM House / Khuon Studio" 23 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/789959/kontum-house-khuon-studio/>