ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Theaters & Performance
  4. France
  5. WIMM
  6. 2015
  7. Theatre Maurice Novarina Renovation/ WIMM

Theatre Maurice Novarina Renovation/ WIMM

  • 03:00 - 21 June, 2016
Theatre Maurice Novarina Renovation/ WIMM
Theatre Maurice Novarina Renovation/ WIMM, Courtesy of WIMM
Courtesy of WIMM

Courtesy of WIMM Courtesy of WIMM Courtesy of WIMM Courtesy of WIMM + 30

  • Architects

  • Location

    Route d'Evian, 74200 Thonon-les-Bains, France
  • Architect in Charge

    Arrighetti Patrick, William Tenet, Ana-Luisa Gouveia de Freitas Gonçalves
  • Design Team

    KEOPS, Structure engineering, BRIERE, energy, fluids and thermic
  • Area

    3650.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Associated Architects

    C. Bonnot and Grisan (site)
  • Engineering

    SINEQUANON, site coordination and planning, VIES-AGE, economist
  • Cost

    3 670 000 € VAT
  • More Specs Less Specs
Before
Before

From the architect. In the late 1960s, a French cultural policy was affirmed and the democratization of culture under the leadership of André Malraux (French Minister of Culture, philosopher and writer) who defined a « House of Culture » as: " Primarily a home that should gather all the creative activities of a small town or a big city neighbourhood, in the field of culture ; the House of Culture, and as it uses most of the other arts, the leader of the artistic life of the city. " and In 1961, the building is radical. It imposes modernity without compromising the city landscape.

Courtesy of WIMM
Courtesy of WIMM

At the end of 2012, there is evidence that the strong architectural design suffered many changes during its multiple transformations. Therefore, in parallel with the pure technical answer for the refurbishment and upgrading, WIMM & the team questioned the use and programming of current areas of this cultural tool through its proposal. The purpose was not to " re-think " the Theatre but to transform it into a new device closely related with contemporary cultural practices. As well as being a cultural object, the re-design was also concerned with the theatre’s relationship with the public : give the building its synthetic nature, unitary cultural place ; Simplify its connection to the city ; Restore a space of cultural mediation with the public.

Scheme
Scheme

Symbolic of these issues, the curtain wall "window" of the building has within it a tremendous and rare potential to amplify the theatrical interior spaces. These spaces will be places of encounter, communication and exchange around culture. Their perception both from the outside and the inside will be one of the key elements of the device.

Courtesy of WIMM
Courtesy of WIMM

"The Urban shelf of Jacques Tati is somehow resurrected. We worked in the reprogramming of these spaces and their reading. The ground floor comprises: a large reception compartment which distributes the various activities gathered today in the building, a ticket counter, a bar/restaurant and spaces for the presentation of cultural activity. The access to the ground floors was simplified; the exhibition gallery is thus completely integrated with the equipment. The promenade became a meeting/ press conference space and a projection space creating an internal screen of the city. " Ana Luisa Gonçalves

Before
Before
Courtesy of WIMM
Courtesy of WIMM

The new curtain glass wall creates an urban shelf that generates new activities. It challenges the cultural program as it proposes new events. The façades are reinforced by a visual filter, which consists of vertical lines that control thermal energy and provide comfort inside of the volume.

Floor Plan
Floor Plan
Section
Section
Floor Plan
Floor Plan

Inspired by Kinetic Art and Op Art experiences, the façades perception changes with movement.

Courtesy of WIMM
Courtesy of WIMM

" If positioned in front of the façade the vertical metal lines disappear and allow the viewer to perceive the activities, then when movements take place objects blur before becoming again visible when facing one of the sides of the hexagon. The actions change with movement as a cultural changing screen" William Tenet

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Theatre Maurice Novarina Renovation/ WIMM" 21 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/789818/theatre-maurice-novarina-renovation-wimm/>
Courtesy of WIMM

法国托农莱班 Maurice Novarina 剧院改造 / WIMM