ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Vietnam
  5. Worklounge03-
  6. 2015
  7. Hachi-Juu Hachi Shouten Restaurant / Worklounge03-

Hachi-Juu Hachi Shouten Restaurant / Worklounge03-

  • 22:00 - 15 June, 2016
Hachi-Juu Hachi Shouten Restaurant / Worklounge03-
Hachi-Juu Hachi Shouten Restaurant / Worklounge03-, © Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki + 24

  • Architects

  • Location

    Ho Chi Minh City, Ho Chi Minh 70000, Vietnam
  • Architect in Charge

    Worklounge03-
  • Design Team

    Hiroomi Takemori, Tim Middleton, Le Tuan Dat
  • Area

    170.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Section
Section

From the architect. En means “flame” in Japanese. The restaurant is centered on the display cooking area in the kitchen. For this reason, we moved away from the traditional idea of a Japaness restaurant and revealed the kitchen and activity to the street. The design needed to be engaging because it is tucked away at the dead end of an alleyway in Ho Chi Minh’s Japanese area, Le Thanh Ton St.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
1st Floor Plan
1st Floor Plan
2nd Floor Plan
2nd Floor Plan

In at typical Japanese restaurant you will pass through a small entrance in an unassuming façade and enter another world on the inside, greeted by a hearty “Irasshaimase!”. Just as the environment between the street outside is separated from the inside, spaces within are divided again into small pieces. Private rooms down a corridor, screens defining seating spaces, long thin counter tables skirting a long thin kitchen area.   In contrast, we tried to maximise the connection with the street by bringing seating to the front façade and increasing the glazed area. As you walk up the entry stairs to the 2 tall sliding doors, you can see diners upstairs enjoying their meal as they face the alleyway. The original 2-storey building has been filled with platforms to create 3 levels of seating spaces, to stack as much activity near the entry as possible and to create a connection with the kitchen below.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

To create a vertical connection and sense of volume, we hollowed out the front half of the building to connect the platform levels and the rafters of the roof above. From different seating positions you can see the flames, hear the activity around you and smell the charcoal cooking below. We not only hollowed the space, but also striped the old tube house back to its bricks and rafters. By exposing these parts of the building, we were able to reveal the building’s original materials and form. Afer removing the 2nd floor ceiling we discovered there were no walls from the ceiling level up to the pitch of the roof. The building had been relying on the abutting buildings to shield the roof space from the elements. Once the vulnerability of the existing walls and roof were revealed the workers were able to fix them and prevent further degradation. The 2 ducts from the exhaust of the charcoal grill are used as an element to connect vertically through the space.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Section
Section

The back of the restaurant offers more typical Japanese restaurant spaces. Compartment rooms, a VIP horikotatsu (in floor seating) and open horikotatsu rooms. A motif fitting with the “flame” cooking style was abstracted from the radiating rays of the rising sun. It has been used as a screening and decorative element throughout the restaurant. By layering the brick and rafter textures of the existing building with raw materials like concrete and timber and the overlay of this motif, we aimed to achieve a warm rich space, bringing a refreshing new experience of Japanese food in the Vietnam.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Hachi-Juu Hachi Shouten Restaurant / Worklounge03-" 15 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/789429/hachi-juu-hachi-shouten-restaurant-worklounge03/>
© Hiroyuki Oki

八公夫妇餐厅/Worklounge03-事务所