ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Theaters & Performance
  4. Sweden
  5. White Arkitekter
  6. 2015
  7. Cirkus, Scandiascenen / White Arkitekter

Cirkus, Scandiascenen / White Arkitekter

  • 02:00 - 4 June, 2016
Cirkus, Scandiascenen / White Arkitekter
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman + 26

  • Architects

  • Location

    Djurgårdsslätten 43, 115 21 Stockholm, Sweden
  • Lead Architect

    Anders Arfvidsson
  • Design competition

    Anders Arfvidsson, Per-Mats Nilsson, Håkan Langseth
  • Area

    2000.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Client

    Förvaltningsbolaget Cirkus HB
  • Contractor

    NCC Construction AB
  • Construction phase:

    Anders Arfvidsson, Jens Hansson, Patrik Buchinger, Camilla Kappel, Tove Jägerhök
  • More Specs Less Specs
Plan
Plan
Plan
Plan

From the architect. Skandiascenen is a modern addition to the historic Cirkus theatre, in Stockholm, founded in 1892. The new construction was built into a niche of solid rock on very limited grounds and houses a new foyer, stage and salon seating 800 theatre guests. White Arkitekter’s creative solution was to place large portion of the house below ground allowing the foyers to be placed on two different levels.

Cirkus, Scandiascenen  / White Arkitekter, © Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

The extension is designed with a form that deliberately juxtaposes Cirkus, the existing historical theatre building; hence, consciously designed to possess a form and character of its own – equally reflective of its own period in time. Stainless steel gracefully clads the façade in an overlapping fish scale-like pattern. In its modern ornateness, the silky matte facade adds to the aura of festivity. The gently curved metal façade, with its high curved glass partitions, provides a dynamic sense of momentum when travelling alongside the adjacent Hazeliusbacken hillside. Starkly contrasting the culturally historic main building of stucco and brick, Skandiascenen’s round metal façade allows for the expression of another era.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
Section
Section

However different the two exteriors may be in appearance, the interiors of the new theatre are equally as intimate as the original Cirkus. The new salon has a colour palette in shades of red in the same vein as traditional theatre auditoriums. The difference in level between Hazeliusbacken hillside and the new exterior ground at the building front, creates an entrance area that can be used for dining al fresco during the summer.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

An advanced load-bearing structure with beams and columns of glass functions marks the entry building. The reasoning behind the placement of a fully glazed entrance at the front of the historic Cirkus was that such a volume would be as unobtrusive, light and transparent as possible. At twilight and evening hours, the older building’s interior facade appears behind the light glass volume while the glass connects down to a natural stone clad entrance area in front of the new theatre.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
Details
Details
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Cirkus, Scandiascenen / White Arkitekter" 04 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/788719/cirkus-scandiascenen-white-arkitekter/>
© Åke E:son Lindman

瑞典斯德哥尔摩的马戏团改造 / White Arkitekter