ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. Denmark
  5. LAARK
  6. 2013
  7. NOBIS – EFTERSLÆGTEN Sportscentre / LAARK

NOBIS – EFTERSLÆGTEN Sportscentre / LAARK

  • 03:00 - 3 June, 2016
NOBIS – EFTERSLÆGTEN Sportscentre / LAARK
NOBIS – EFTERSLÆGTEN Sportscentre / LAARK, © Henrik Dons Christensen
© Henrik Dons Christensen

© Henrik Dons Christensen © Henrik Dons Christensen © Henrik Dons Christensen © Henrik Dons Christensen + 20

NOBIS is latin for ”for us”.

NOBIS – EFTERSLÆGTEN Sportscentre / LAARK, © Henrik Dons Christensen
© Henrik Dons Christensen

The project was to construct an indoor sports arena in an already existing urban environment. The challenge was to find the right architectural connection and identity between the existing structures and the new building.

Plan
Plan
© Henrik Dons Christensen
© Henrik Dons Christensen

The functions of the new building, its dance hall, gym and lecture halls were different from that of the existing buildings and finding the right balance became a key priority. The new indoor arena is pressed into the landscape and solidly grounded in order to ensure that the structure is kept on the same horizontal level as the existing structures.

© Henrik Dons Christensen
© Henrik Dons Christensen
© Henrik Dons Christensen
© Henrik Dons Christensen

Pockets of light and air have been constructed to underline the different levels and dimensions of the surrounding landscape and the creation of layers in the façade to the Northwest is constructed in order to connect the exterior with the interior of the building. NOBIS’ façade reveals an inner secret, an inner structure and a layered structure to form an arena that serve as the surrounding structure for the game on the pitch.

Plan
Plan
Elevation
Elevation
Diagram
Diagram

The layered construction of the faced is made up of ‘translucent polycarbons and expanded metal that has a shading effect. The choice of materials ensures that the light in the arena is always changing and somewhat diffuse.

© Henrik Dons Christensen
© Henrik Dons Christensen

The arena has a uniformed façade that leaves a different visual impression depending on the amount of light both inside and outside. On the backside of the Northwest end of the façade the columns and beams are revealed. The Arena is a place made for ‘combat’ – for physical challenges and heated matches – set within raw and bare columns.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "NOBIS – EFTERSLÆGTEN Sportscentre / LAARK" 03 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/788614/nobis-nil-efterslaegten-sportscentre-laark/>
© Henrik Dons Christensen

丹麦通透的 NOBIS 运动中心 / LAARK