ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. France
  5. ENO Architectes
  6. 2016
  7. Gym Enoseis / ENO Architectes

Gym Enoseis / ENO Architectes

  • 02:00 - 2 June, 2016
Gym Enoseis / ENO Architectes
Gym Enoseis  / ENO Architectes, © Pascal Leopold
© Pascal Leopold

© Pascal Leopold © Pascal Leopold © Pascal Leopold © Pascal Leopold +33

© Pascal Leopold
© Pascal Leopold

From the architect. Get to the point, minimal gym : simple program and tight budget.
The problem is clear from the beginning of the story : build an ambitious fitness gym with few ways.
Here, no stylistic device, no free graphic effect and, all in all, nothing exceptional.
The common sense, and only the common sense, as the line of conduct of conception.

Plan
Plan

* Pragmatics, the plan limits circulations, places the various needs carefully and allows the mixing of the program (fitness gym, gym, changing rooms soccer, concession stand, clubhouse).

* Pragmatics, the volume answers directly the request while keeping a strong identity in the respect for the environmental standards (level RT 2012 but with a performance of remarkable airtightness of 0,25 m3 / h.m2 for an objective of 1,7 m3 / h.m2).

© Pascal Leopold
© Pascal Leopold

* Pragmatics, the choice of the used materials is simple and radical. 

The use of bardage isolated 2-in-1 (internal and outside finishes + isolating) coupled with bands of translucent polycarbonate allows quite at the same time a pleasant and dynamic facade, an insured thermal comfort and an important visual comfort (no dazzle, almost opaque south facade and very open north facade) for a mastered cost. 

© Pascal Leopold
© Pascal Leopold
© Pascal Leopold
© Pascal Leopold

The gym is clearly identified by its canopy wood handled to the black of Falun (very resistant natural treatment often used by the sea) who goes on to in front of the concession stand situated in front of soccer field.

© Pascal Leopold
© Pascal Leopold

Except the sports ground, the ground of spaces is a simple tiled floor with hardener quartz. No forgery-ceiling, networks are visible and circulate under the roof. Cinder block painted in changing rooms, acoustics treaty with perforated steel ceiling and a just almost monochrome bright atmosphere disrupted by colors "Elmer" of the earthenware of the showers which come to pick the visitors in changing rooms.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Gym Enoseis / ENO Architectes" 02 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/788238/gym-enoseis-eno-architectes/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments
© Pascal Leopold

法国Enoseis体育馆 / ENO Architectes