ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Rever & Drage Architects
  6. 2015
  7. Cabin Straumsnes / Rever & Drage Architects

Cabin Straumsnes / Rever & Drage Architects

  • 05:00 - 18 May, 2016
Cabin Straumsnes / Rever & Drage Architects
Cabin Straumsnes  / Rever & Drage Architects, © Tom Auger
© Tom Auger

© Tom Auger © Tom Auger © Tom Auger © Tom Auger +17

© Tom Auger
© Tom Auger

From the architect. Paradoxically the new main cabin at Årsund was built after the annex. This due to the fact that the original cabin, with exception of the annex, was removed to make way for the new-build. Moreover, the annex was drawn by another architect office and completed a few years ago. We therefore had to design a new whole, which included the annex and yet at the same time created a new building which in itself would provide a satisfactory solution both for site and program

© Tom Auger
© Tom Auger

The result is both a traditional shelter with a gabled roof, and at the same time a modernist complex of added units dominated by flat roofed modules.

© Tom Auger
© Tom Auger

The top, front module facing west contains a small study and has the best ocean views. The room can sway in storms, but the construction allows for flexibility in strong winds! The modules which are leaning towards the eastern wall of the main construction, sheltered from the westerly winds, serve as bedrooms and a retreat for individual family members when they need some time for themselves.

© Tom Auger
© Tom Auger

The Taj Mahal-ish front situation shows how the composition is balanced in two ways. First, the ridge of the gabled roof is skewed towards the annex such that the roof of the annex can be seen as the southern side of a large gabled roof, covering both the main volume and the annex. Secondly, the large window of the top front module serves both as a centerpiece for the composition as a whole and as a dynamic counterpart to the glass corner at ground level to the northwest.

© Tom Auger
© Tom Auger
Floor Plan
Floor Plan
© Tom Auger
© Tom Auger

The entrance has a somewhat seductive nature by being both inviting and at the same time secretive. You are led towards an entrance by the curved path and by the roofs and volumes surrounding the entrance. Still the entrance remains hidden and uncertain. The use of shingles (which are normally reserved for weather-exposed walls or roofs) on the wall leading to the entrance underlines this ambiguity.

© Tom Auger
© Tom Auger
Cite: "Cabin Straumsnes / Rever & Drage Architects" 18 May 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/787425/cabin-straumsnes-rever-and-drage-architects/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments