ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Wasit Natural Reserve Visitor Centre / X Architects

  • 02:00 - 22 March, 2016
Wasit Natural Reserve Visitor Centre / X Architects
Wasit Natural Reserve Visitor Centre / X Architects, © Nelson Garrido
© Nelson Garrido
  • Architects

  • Location

    Sharjah - United Arab Emirates - Sharjah - United Arab Emirates
  • Design Team

    Ahmed Al-Ali, Farid Esmaeil, Mirco Urban, Pariya Manafi, Dana Sheikh, Abdullah Bashir, Waleed Al Mezaini, Christian Geronimo, Brian Abarintos, Eyad Zarafeh, HaiderAl Kalamchi
  • Client

    EPAA, Environmental and Protected Area Authority
  • Area

    2534.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido +18

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Wasit Natural Reserve was originally a waste-water and rubbish dump. The rehabilitation process of the damaged eco-system started in 2005, 40,000m2 of rubbish removed, 35,000 trees been re-planted, healing the land from toxic chemicals and conservation of the Unique salt flats and costal sand dunes.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

After years of efforts to bring the non-migratory birds back to the site, WNR is now home to 350 species of birds, a landing zone for 33,000 migrate birds, and a breathing lung to Sharjah city.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

A wetland visitor center is established on site to continue protecting the natural environment, educate people on the richness of the wetland ecosystem and provides information about the birds that frequent the area and other wetlands areas of the emirate. The facility became heaven for bird watchers and researchers.

Plan
Plan
Plan
Plan

The architecture of the center blends with its’ surroundings and uses the existing topography to minimize the visual impact on the natural scene. When visitors arrive, a pathway leads them underground into a linear Gallery. A fully transparent wall allows the visitors to experience the birds’ natural environment and become part of it.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
Section
Section
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Wasit Natural Reserve Visitor Centre / X Architects" 22 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/784055/wasit-natural-reserve-visitor-centre-x-architects/>