ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Satish Jassal Architects
  6. 2016
  7. Finchley Loft / Satish Jassal Architects

Finchley Loft / Satish Jassal Architects

  • 05:00 - 19 March, 2016
Finchley Loft / Satish Jassal Architects
Finchley Loft / Satish Jassal Architects

Finchley Loft / Satish Jassal Architects Finchley Loft / Satish Jassal Architects Finchley Loft / Satish Jassal Architects Finchley Loft / Satish Jassal Architects + 11

From the architect. Satish Jassal Architects have completed a loft conversion in Finchley, Barnet, which has added 30% extra floor area to a semi-detached house. The brief was to create a large home office, cinema space, with a shower room that could also work as a master bedroom at a future date. We spent much time with the client understanding how the room would be used in the present and the future, which allowed us to exactly design and detail each element coherently.

Diagram
Diagram

A large bespoke oak window looks out to the rear garden and landscape beyond. This east facing window is shaded by plates of anodised aluminium. An L shaped window doubles up as a roof light, bringing sunlight into the middle of the room. The glass to glass corner of the L shape window allows the client to have uninterrupted views to the in nite sky, and gives the room a feeling of being much larger than it is.

Bespoke oak faced plywood joinery wraps around the room. The joinery transforms from a large desk into shower room vanity units and then into low level and tall storage built into the eaves. A seat is set into the tall storage, allowing the client to look out of the L shape window to the sky and landscape beyond. The edges of the plywood are left exposed and incorporated within the design where possible. A disused loft space has been completely transformed, unlocking it true value.

Cite: "Finchley Loft / Satish Jassal Architects" 19 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783733/finchley-loft-satish-jassal-architects/>
Read comments
Read comments