ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Architecture BRIO
  6. 2015
  7. The Riparian House / Architecture BRIO

The Riparian House / Architecture BRIO

  • 22:00 - 8 March, 2016
The Riparian House / Architecture BRIO
The Riparian House / Architecture BRIO, © Ariel Huber / EDIT images
© Ariel Huber / EDIT images

© Ariel Huber / EDIT images © Ariel Huber / EDIT images © Ariel Huber / EDIT images © Ariel Huber / EDIT images +28

  • Design Team

    Robert Verrijt, Shefali Balwani, Sahil Deshpande, Shuba Shekar, Prajakta Gawde
  • Structural Design

    Girish Wadhwa, Vijay K. Patil
  • More SpecsLess Specs
© Ariel Huber / EDIT images
© Ariel Huber / EDIT images

From the architect. Not a long drive away from Mumbai, a mountainous landscape rises up, called the Western Ghats. From this UNESCO world heritage area, numerous rivers and streams find their way down through an undulating landscape eventually feeding into the Bombay bay. 

Axonometric
Axonometric

The Riparian House is placed just below the top of a hillock at the foothills of the Ghats. The top of a vegetated roof merges with the top of the hillock, hiding the house from the approach on the east side. Inside the house one can nevertheless enjoy the views to the north of the Irshalgad hill fortress and towards the west the sunset while the river winds its way across the agricultural fields.

© Ariel Huber / EDIT images
© Ariel Huber / EDIT images

Since the most of the site is steeply sloping with a 1:4 gradient, the vegetated roof gives the house an additional usable area. From the top it seems to be an extension of the natural landscape, enhancing the under-statedness of the house. The green cover serves to keep the house below cool due to its insulative properties. 

© Ariel Huber / EDIT images
© Ariel Huber / EDIT images

Along the central axis of the house landscaped steps lead you along a coarsed stone wall towards the pool deck. A second set of steps connects to the main level of the house where the axis culminates via the dining room and kitchen into a light filled courtyard. The experience of being inside the earth is enhanced through the stone boulders which were discovered during the excavation process and retain the earth.

© Ariel Huber / EDIT images
© Ariel Huber / EDIT images

The kitchen occupies a central position along with the open to sky courtyard and is flanked on either side by two bedrooms at the two far ends. These spaces are embedded in the earth with windows brining in ample light from above and the river side.

© Ariel Huber / EDIT images
© Ariel Huber / EDIT images

A master bedroom, bathroom, dining and living area sit along the front, a more open face of the house. Both the living room in the western corner of the house and the master bedroom in the northern corner enjoy panoramic views to the river. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Galvanized steel mullioned windows break down the scale of the front façade of the house. A rhythmic row of bamboo poles is placed at close intervals in front of the house to create a layer of privacy without obstructing the spectacular view of the river and the mountains beyond. The bamboo enclosure creates a dialogue between the interior and the dramatically changing landscape. The natural landscape changes from a dense brightly green coloured jungle-like forest during the monsoon months to a pale brown shrubby wasteland during the dry and hot summer months. The building has to respond to these extreme conditions by allowing enough shade and breeze during the summer and providing a waterproof indoor environment during the stormy monsoons. The screen of columns creates an ever-changing pattern of light and shadow throughout the seasons and times of the day, making the building a ‘sensor’ of light.

© Ariel Huber / EDIT images
© Ariel Huber / EDIT images

The walls are build in Indian limestone in a coarsed pattern, which make the house seem to rise out of the ground giving it a solid base. This is contrasted by the lightness of a suspended timber deck verandah which surrounds the house on three sides. The covered verandahs allow for comfortably ventilated and shaded semi-indoor spaces. Internally the timber floor continuous as a border around various patterned natural stone floors. In front of the living room the deck extends to form a large outdoor deck with a panoramic view of the surrounding landscape

© Ariel Huber / EDIT images
© Ariel Huber / EDIT images
Cite: "The Riparian House / Architecture BRIO" 08 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783402/house-by-a-river-architecture-brio/>
© Ariel Huber / EDIT images

河畔小屋/BRIO建筑事务所