ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Break Point 2.0 / Oq project

  • 02:00 - 12 March, 2016
Break Point 2.0 / Oq project
Break Point 2.0 / Oq project, Courtesy of Oq project
Courtesy of Oq project
  • Architects

  • Location

    Via della Fornace, 20, 44012 Bondeno FE, Italy
  • Area

    2400.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

    Courtesy of Oq project

Courtesy of Oq project Courtesy of Oq project Courtesy of Oq project Courtesy of Oq project +12

  • Structural Engineering

    Max Ferron Singea Studio Tecnico associato (Rimini)
  • Total area

    2400 m2
  • Built area

    470 mq
Courtesy of Oq project
Courtesy of Oq project

From the architect. Break Point 2.0 is a new pizzeria restaurant which stays on the edge of the public urban park of Bondeno, a small town in north east Italy. The context is characterized by two high landmarks :  the chimney of a former clay furnace, and the bell tower of San Giovanni’s church.

Plan
Plan

The project strategy is modelling a solid surface that frames seamlessly the two landmarks that characterize the environment. Oq project created a ground floor building, with a "L" asymmetric plan made of two independent dining rooms and an external summer cafè, connected by a continuous concrete paving that situates an inner courtyard. Service rooms are hidden inside; kitchen, storage and working areas with show cooking stay inside two larch wooden boxes.

Courtesy of Oq project
Courtesy of Oq project

The main hall, which overlooks the pizza oven, lays out on the north facade and frames the view of San Giovanni’s Church. The second room with a more private vocation reaches out the view of to the old furnace. Those two settings can be lived independently, so as to reduce power consumption in case of partial use.

Section
Section

At the entrance there is a waiting room for customers of the takeaway service. The entire room opens onto the courtyard, a true reading of the courts farmhouses Ferrara, through a continuous glass facade, opened at different points to access to the garden.

Break Point 2.0 / Oq project, Courtesy of Oq project
Courtesy of Oq project

The roof extends its surface outside creating spaces for seasonal use. A covered shelter on the north side allows the pizzeria to have a direct open air dining space on summer, close to the independent bar for the public service of urban park.

Detail
Detail
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Break Point 2.0 / Oq project" 12 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783377/break-point-oq-project/>