ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Terrace House Renovation / O2 Design Atelier

  • 19:00 - 18 March, 2016
Terrace House Renovation / O2 Design Atelier
Terrace House Renovation / O2 Design Atelier , © Ian wong
© Ian wong

© Ian wong © Ian wong © Ian wong © Ian wong +12

The house is located at a new housing development area at Sungai Buloh with standard lot size of 22’x75’. The Client’s intention is maximize the internal space of the house by extending it outwards.

© Ian wong
© Ian wong

From outside, the house’s contemporary design approach is integrated with lush garden at the front porch. This is a big contrast to typical terrace houses carparks at front porch, sacrificing garden space. The Designer has reduced the parking space at front porch in return for a lush front garden. 

© Ian wong
© Ian wong

The interior of the house has been designed with open plan concept, connecting Living, Dining and Kitchen space. At the center of the house, a double height space is created with greenery, natural light and shadow. The traditional concept of courtyard house has been reinvented here. In these spaces, the original upper floor slab and ceiling have been removed and some of the roof tiles have been replaced with clear polycarbonate roof tiles to bring in natural light. Two big trees and low shrub are planted at the centre of the house. On the upper floor rooms, walls have been replaced with sliding windows to create cross ventilation and interaction between upper floor and lower floor. 

© Ian wong
© Ian wong

This space has become the heart of the house where the residents interact with each other amongst the nature setting.

To keep the house design simple and to concentrate on quality of light, space, and greenery, the designer uses cement render as a single material for the floor and wall. 

Plan
Plan

This has been enhanced by delicately selected mixture of modern and antique wooden furniture. 

At the Upper floor, each bedroom is also closely connected with Greenery. The Master bedroom has a front garden above the car porch. The Master bathroom and the master bedroom are one space, only separated by curtains when required. 

© Ian wong
© Ian wong
Cite: "Terrace House Renovation / O2 Design Atelier " 18 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783163/terrace-house-renovation-o2-design-atelier/>