ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Residence in the Hinode District / HYAD

  • 17:00 - 3 March, 2016
Residence in the Hinode District / HYAD
Residence in the Hinode District  / HYAD, © HYAD architects
© HYAD architects

© HYAD architects © HYAD architects © HYAD architects © HYAD architects +18

  • Architects

  • Location

    Japan
  • Structural Engineer

    Ryoichi Mabuchi
  • Area

    181.88 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© HYAD architects
© HYAD architects

The lot is located at the end of a “Landscape Development Emphasis District,” which spreads along the main road running East to West through the urban center of Fukui City. The lot faces a street with two lanes each direction heading towards the mountains such as the Hakusan Mountain Range and Kunimi Pass.

© HYAD architects
© HYAD architects

All infrastructure lines are placed underground to maintain a fitting landscape. Houses along the street mostly have gabled roofs and are lined with eaves facing the street. Some “voids” are maintained as parking lots or front gardens, and a few of the buildings have flat roofs. This lot has been used as a parking lot, which was part of a “line of open lots (continuous voids),” and had functioned as the open space where light, air and gaze went through for the surrounding area.

Plan
Plan

The architecture has a two-story part and and a three-story part attached to a one-story building. Its roofs and structure are shaped in the way that suits the general landscape of the district. The ground floor creates an L-shaped semi-public space with movable partitions. The second floor has two separate private spaces with a flat roof in between.

© HYAD architects
© HYAD architects

The architectural shapes and arrangement of space, in addition to the placement of the building apart from all the four boundaries, help to maintain open spaces and voids within the lot. These “voids” are connected to the space outside the lot boundary. This architectural design keeps in light and air to the building, and this extends to the entire lot and to the neighborhood.

Section
Section

The open space is adopted inside the rooms as well, so that wherever a person is in the house, one can enjoy the sense of openness and feel connected to the general atmosphere of the district in everyday living. Through this method, the lot creates the sense of unity with the landscape of this neighborhood that combines buildings and voids, and retains open spaces as much as possible in the potential city landscape. The building is designed in such a way that least changes the surrounding environment.

© HYAD architects
© HYAD architects
Cite: "Residence in the Hinode District / HYAD" 03 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783096/residence-in-the-hinode-district-hyad/>