ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Enseada House / Arquitetura Nacional

  • 11:00 - 4 March, 2016
Enseada House / Arquitetura Nacional
Enseada House / Arquitetura Nacional, © Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

© Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi +27

  • Architects

  • Location

    Xangri-Lá, Xangri-Lá - RS, Brazil
  • Architectural Project

    Arquitetura Nacional – Eduardo Maurmann, Elen Balvedi Maurmann, Paula Otto (partners) and Luiza Otto (coordenator) and team Arquitetura Nacional
  • Interior Design

    Arquitetura Nacional – Eduardo Maurmann, Elen Balvedi Maurmann, Paula Otto (partners), Luiza Otto (coordenator) and team Arquitetura Nacional
  • Area

    317.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Structural Project

    Carpeggiani Engenharia
  • MEP Projects

    Conducta and Técnica Engenharia
  • Furniture

    Móveis Kretschmar and Maiora
  • Software

  • Property area

    483,53sqm
  • More SpecsLess Specs
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The project was born from the request of a young family for a beach house to rest on the weekends and holidays. Xangri-lá is a famous destination for many people during the summer in southern Brazil. Therefore, as a vacation destiny, the project aimed the maximum integration between the family and their visitors. 

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi
Plan
Plan
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Once the lot is located in a condo, no gates were necessary. This, combined with the nice view of a lake, drove the architects to make the most of the surrounding landscape. The creation of shaded and fluids open spaces was the solution adopted in this project. 

Section
Section

As for the volumetry of the building, the choice was for pure materials with little interferences. The house has two main volumes made of different materials - wood and concrete. They are stacked, creating two large structural overhangings. Taking advantage of these shaded areas, the living spaces can be expanded according to the season. The connection between these volumes is made through the staircase, which is completely covered externally by greenery. The marble panels in the bedroom windows strengthens the upper concrete volume. 

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

With a tight schedule, the design and construction were executed in less than a year. Therefore, more than ever, the use of the BIM tool was proved crucial. After creating the conceptual design, there was a phase of preliminary detailing, where all materials and suppliers were defined and all possible interactions analyzed in depth. So when the executive project was generated, there were no significant changes that could have compromise the initial schedule. 

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi
Plan
Plan
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi
Cite: "Enseada House / Arquitetura Nacional" 04 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783091/enseada-house-arquitetura-nacional/>