ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Sweden
  5. Tengbom
  6. 2014
  7. Kotten / Tengbom

Kotten / Tengbom

  • 05:00 - 3 March, 2016
Kotten / Tengbom
Kotten  / Tengbom , © Ulf Celander
© Ulf Celander

© Ulf Celander © Ulf Celander © Ulf Celander © Ulf Celander +14

  • Architects

  • Location

    Kungälv, Sweden
  • Architect in Charge

    Christofer Ödmark
  • Design Team

    Christofer Ödmark, Hans Lindgren, Hannu Kettunen, Karin Zetterberg, Yara Karkouh, Ulrika Pålsson, Malin Forsberg, Åsa Erkman, Kajsa Åström, Malin Ljungblad, Annette Johannesson, Lukas Toll, Fredrik Simu, Emelie Berndtsson.
  • Client

    Kungälv municipality
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Ulf Celander
© Ulf Celander

From the architect. Kotten - A Modern trail Center

Following the total destruction of the old trail centre in a fire in 2013, Kungälv municipality arranged an architectural competition for a new, modern trail centre in the Fontin area of Kungälv municipality. Tengbom's Kotten (the Pine Cone) proposal won first prize in the architectural competition for the new building.

© Ulf Celander
© Ulf Celander

The new, modern trail centre includes a café, lockers and dressing rooms. The outside environment has also been given a facelift with a new playground, outdoor gym and a handicapped-accessible pier at the lake.

Plan
Plan

Kotten is oval in shape with an expressive facade and sedum roof, which blends in with the surroundings. The building is mainly constructed of wood, with a pine façade that will naturally become grey over time. The interior is a contrast in warm birch plywood. High demands were placed on fire safety and environmental friendliness.

© Ulf Celander
© Ulf Celander

We wanted to create an iconic and harmonious building that would stand as a symbol for outdoor activities and exercise. Our landscape architects have made the building feel as natural as possible by preserving as many trees as possible in the surroundings.

© Ulf Celander
© Ulf Celander

Due to the stringent fire and environmental requirements, OrganoWood was used as a comprehensive cladding material for the first time in Sweden. OrganoWood is both rot and fire-resistant without the use of chemicals.

© Ulf Celander
© Ulf Celander

The special facade was created with small, lightweight, rough wooden boards mounted across different levels to produce a three-dimensional feel. Kotten is about 600 square meters. Kotten was inaugurated in December 2015 and is nominated for the award, Construction of the Year (Årets Bygge) 2016, in Sweden. See more here.

© Ulf Celander
© Ulf Celander
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kotten / Tengbom " 03 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783033/kotten-tengbom/>