ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Lorette Convent - Apartments Drbstr / dmvA

  • 03:00 - 1 March, 2016
Lorette Convent - Apartments Drbstr / dmvA
Lorette Convent - Apartments Drbstr  / dmvA, © Bart Gosselin
© Bart Gosselin

© Bart Gosselin © Bart Gosselin © Frederik Vercruysse © Bart Gosselin +21

  • Design Team

    David Driesen, Tom Verschueren, Valérie Lonnoy
  • General Contractor

    Bouwbedrijf Van Poppel nv
  • Structural Engineer

    Jan Van Aelst
© Bart Gosselin
© Bart Gosselin

From the architect. By provoking action and reaction between past in present through the application of contemporary architecture, the remodelling of this entire block of buildings – including landmark buildings such as Hooghuys and the former Lorette convent – adheres to this evolutionary principle.

© Bart Gosselin
© Bart Gosselin

The new development, Melano, is located between Hooghuys and Sweert. This apartment building deliberately leans towards Sweert and distances from Hooghuys, with a specific tension created by the cantilever on the first floor. The white brick architecture is a response to the partly lime-washed, partly plastered facade of Hooghuys and the classic uniform gables of Sweert.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Covered terraces create a dialogue with the two-dimensionality of the historic facades on Drabstraat. In turn, integrated vertical lighting strips not only draw attention to the contemporary facade and, therefore, celebrate modern life, they also light the street and thereby dispense a contemporary idea of interaction with the public space.

© Bart Gosselin
© Bart Gosselin

This building is also key to the restructuring of the site. As water finds its meandering way through the landscape, this project is devoted to the penetrable. The new building provides passage, by means of a raised point of contact with Hooghuys, for an alley that runs into the rear courtyard.

© Frederik Vercruysse
© Frederik Vercruysse

The re-purposed garden is a nod to the formerly sizeable Hooghuys garden, which reached Begijnenstraat and therefore provided access to the market square. Three centuries later, however, this area of greenery was closed off from Begijnenstraat by the L-shaped Lorette convent and girls’ school. The Neo-Gothic building highlights the impact of a closed and withdrawn religious community on a town.

© Bart Gosselin
© Bart Gosselin

This voluminous wall is now broken through on the ground level to allow access to the Fish Market through a semi-public area that succeeds the playground that was once the Hooghuys garden. City dwellers are drawn into a place of alleys and squares.

© Bart Gosselin
© Bart Gosselin
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Lorette Convent - Apartments Drbstr / dmvA" 01 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782835/lorette-convent-apartments-drbstr-dmva/>