ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. France
  5. Richard + Schoeller Architectes
  6. 2015
  7. Public Library in Estaminet / Richard + Schoeller Architectes

Public Library in Estaminet / Richard + Schoeller Architectes

  • 05:00 - 26 February, 2016
Public Library in Estaminet / Richard + Schoeller Architectes
Public Library in Estaminet / Richard + Schoeller Architectes, © Sergio Grazia
© Sergio Grazia

© Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia +30

  • Client

    Mairie de Grenay
  • Mission

    MOP + EXE, MOB, SIGN, OPC
  • BE fluides

    ESTB
  • BE structures

    Alpes Structures
  • Economies

    Bougon
  • Acoustics

    Abc Decibels
  • More SpecsLess Specs
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

From the architect. Implanted in the inner city of Grenay (Pas-de-Calais, France), the media library offers the municipality with a cultural equipment designed to answer the need of population. The project is located at a triangular crossroad between three old mining conglomerations which used to constitute the town. The immediate urban fabric is mainly composed of pavilions and it was essential to the contractor that this location become the centre of Grenay. Before conceiving the project, the cultural team visited several European libraries. Dutch facilities and their organization of light and numerical comfort particularly caught their attention.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

A substantial part of the building was lifted in order to offer a view on the horizon and preserve a transparency toward the south of the city. The ground floor is thus alleviated and the visitor’s curiosity aroused by both the interiors and the light which filters through vertical slots. The entrance of the library and its general configuration contains no obstacles The smooth roof allows visitors to park their bikes underneath, meet, discuss and share ideas. The acoustics provide calm and serenity and it is possible for the readers to isolate themselves in multiple spaces which merge as a cluster toward the reception.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia
Plan
Plan
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The field was remodelled in a garden at the south of the project and a patio of blue stones offers a space where one eat and drink while reading the press. The same stone is incrusted in the facades. The hall with its double light south/north is an extensible space allowing for an exhibition area directly perceived by the pedestrians, its geometry is marked by the clear volumes of light facilitating orientation. A conference room in the shape of crystal was placed on the street side for two reasons: it may thus be available outside of the library’s time window and, as it may receive an important amount of visitor, it needs more natural light than the modular exhibition area. The space of the media library opens toward the garden as a wall lighten by the radiating light of a glass canopy allows the junction with the workshops. These workshops may serve outside the library’s hours as they have their own access (garden side), each was thought in virtue of its proper function. The users of these workshops may pick their resources directly at the library bank. Children benefit of a dedicated reading room and workshop to limit the noise nuisance that their activity may cause to adult readers. The first floor gathers in an open space the cultural services of the city and the offices of the librarians.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The detail of the furniture was realised at the scales 1/10th and 1/5th allowing for a greater precision of execution and intelligent ergonomics. In environmental terms, the principles of the construction combine the solidity of the concrete, the impermeability of the vegetalized roofs and the transparency of the facade in clear glass. This provides the project with an optimal summer comfort while still favouring natural light.

Axonometric
Axonometric
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Public Library in Estaminet / Richard + Schoeller Architectes" 26 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782693/public-library-in-estaminet-richard-plus-schoeller-architectes/>
© Sergio Grazia

Estaminet公共图书馆/ Richard + Schoeller Architectes