ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Box on the Rock / Schwartz and Architecture

  • 13:00 - 25 February, 2016
Box on the Rock / Schwartz and Architecture
Box on the Rock / Schwartz and Architecture, © Bruce Damonte
© Bruce Damonte

© Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte +36

  • Structural Engineering

    iAssociates
  • Civil Engineering

    Adobe Associates Inc.
  • Civil Site Surveyor

    Adobe Associates Inc.
  • Civil Septic System

    Adobe Associates Inc.
  • Geotechnical Engineering

    PJC & Associates Inc.
  • MEP

    NRG Compliance Inc.
© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

From the architect. With an economy of means, this simple form morphs to amplify the experience of the dramatic site and create an expansive feeling home that belies its small footprint.  Each adjustment to the diagrammatic box negotiates the functional and environmental needs to foster self-contained and site-specific living with a minimal environmental impact. 

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The tightly constrained footprint of the affectionately named “Box on the Rock” is a response to a limited budget and difficult site.  Shallow underground hillside waterways run across the site often daylighting in unexpected and unwanted locations. 

Floor Plan
Floor Plan

These necessitated relatively expensive pier footings thus motivating an extremely efficient 2,000 sq ft footprint.  With no initial resources to develop the wild scrub and rock landscape of the 3-acre property, the home becomes a lone outpost settling the higher ground of the larger natural site --a literal box on a rock. 

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Given these limitations, the architecture of this outpost needs to provide for all indoor and outdoor functions within its area.  With the extremes of the wine country microclimate on the exposed site, this becomes an even more critical requirement for year-round comfort.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The central courtyard and the cantilevered deck are strategically carved out of the diagrammatic box to ensure that over the course of the day, temperate options for both sun and shade are always available. In particular, the geometry of the overhang at the front cantilevered deck and the inward angle of its exterior glass walls are carefully calibrated to capture morning sun and winter warming while shielding the internal space from the harshest summer glare. 

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Later in the day the central courtyard comes alive as the sunniest developed outdoor space, yet one that is naturally cooled by capturing the valley cross breezes.

Cite: "Box on the Rock / Schwartz and Architecture" 25 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782674/box-on-the-rock-schwartz-and-architecture/>