ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Villa Eder-Hederus / Kod Arkitekter + General Architecture

  • 05:00 - 18 February, 2016
Villa Eder-Hederus / Kod Arkitekter + General Architecture
Villa Eder-Hederus / Kod Arkitekter + General Architecture, © Mikael Olsson
© Mikael Olsson

© E:son Lindman © Mikael Olsson © E:son Lindman © E:son Lindman +29

  • Self-Builder

    Sanna Hederus, Josef Eder
  • Builder

    Residenshus
  • Constructor

    Limträteknik
© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The house is located in Kummelnäs, near Stockholm. The cottage from 1850 had been used as a summer retreat since the 1960's. It was in bad condition, but with an intact timber log structure on a robust stone foundation. Its 60 sqm in one level was transformed in a hasty renovation in 2006, including raising the roof, into 90 sqm in two storeys. The original building was given a new life in a traditional style. The whole facade and its detailing, as well as all windows  were painted with a gray linseed oil paint.

© E:son Lindman
© E:son Lindman

In 2013 an adjacent building volume was built, adding a further 90 sqm. The new building is adapted to the original house, with a simple shape that accentuates the existing volume and its precise position on the site. Together, the old and new buildings form a coherent series of related volumes and external spaces.

Section
Section

The new building is constructed entirely with solid wood panels. The facade is covered with boards of plywood with a detailing related to the original building, but done with rhythm of its own. The exterior is painted in the same gray linseed oil paint as the original cottage, that continously changes character with the colour of the sky.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

On the interior, the inside of the wood panels is left untreated. Windows and doors are made of pine with window sills of marble. The floor is covered with marble and a grey wool carpet. The ceiling is dark gray.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The layout of the building was radically altered through the new extension. The entrance was moved to the new part of the building, where a new entrance hall functions as a link between the new and the old parts. The kitchen occupies the bottom floor of the original cottage, while a double-height living room is situated directly on ground level in the new part with direct access to the garden. The bedrooms are located on the upper floors of each building volumes: the master bedroom suite in the new part and the children's bedrooms in the old part.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The building has experienced many changes over the years and the recent renovation and refurbishment are not an act of restoration. The details, technology and design has been adapted to economy, will and needs.

© E:son Lindman
© E:son Lindman
Cite: "Villa Eder-Hederus / Kod Arkitekter + General Architecture" 18 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782185/villa-eder-hederus-kod-arkitekter-plus-general-architecture/>