ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Colectivo Cais
  6. 2015
  7. Terras 8 House / Colectivo Cais

Terras 8 House / Colectivo Cais

  • 13:00 - 18 February, 2016
Terras 8 House / Colectivo Cais
Terras 8 House / Colectivo Cais, © Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira © Francisco Nogueira © Francisco Nogueira +24

  • Construction

    PMJ Construções Lda
  • Water Insfrastructures

    Patrícia Ferreira
  • Acoustic Project, Gas Project

    Patrícia Ferreira
  • Thermical Project

    Maria Ribeiro Vargas
  • Electricity and Telecommunication Project

    Pedro Miguel da Luz Cortes
  • Stucture

    PMP
  • More SpecsLess Specs
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

From the architect. Requalification and expansion project of an existing house, set in belém neighborhood, in Lisbon, Portugal. In the existing plot, there was a one store house, a backyard and the ruins of an old warehouse. The project had the main goal of rehabilitating the existing house and expanding its total area through the addition of an upper floor.

Section
Section

The existing front facade (characterized by a higher frieze of historical tiles) was preserved and treated. There was a free reorganization of the internal layout of the ground floor, to hold the social program of the house. The upper floor holds the private house program – rooms.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

At the backyard, there was a topography arrangement , in order to optimize the relationship between the house and the outdoor areas. The old warehouse was converted into a walled garden, with a small storage at one corner.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

From the street entry to the walled garden at the back, the house develops in sequential levels, in order to reduce the significant difference of hights, at the same time promoting a smooth transition between inside and outside. The house is south-west-north-west solar orientation and is intended for a family composed of a couple and three children. The house has a South-North solar orientation and it is intended for a family composed by a couple and three children.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

In the front facade, it was decided to use the green tile, recovering the plasticity of the typical facades of that neighborhood. The main interior covering materials are; wood, sanded and varnished cement, tile and glass mosaic.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
Cite: "Terras 8 House / Colectivo Cais" 18 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782032/terras-8-house-colectivo-cais/>