ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. United Arab Emirates
  5. R+D Studio
  6. 2015
  7. Victory Heights Primary School / R+D Studio

Victory Heights Primary School / R+D Studio

  • 22:00 - 10 February, 2016
Victory Heights Primary School / R+D Studio
Victory Heights Primary School / R+D Studio, © Edmund Sumner
© Edmund Sumner

© Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner +19

  • Architects

  • Location

    Dubai - Dubai - United Arab Emirates
  • Design Team

    Shikha Doogar, Shridhar Rao, Rachita Malhotra, Neha Yadav, Aditi Bhatia, Anshul Kapoor, Samiksha Khanna, Harshat Verma, Mudit Gupta, Aarushi Kalra, Sanchit Arora, Shreya Gera
  • Area

    6160.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Project Developer

    Dinesh Kothari, Vineeta Nayyar
  • Collaborators

    Al Saraya Engineering Consultants, Aselmech Engineering
  • Text Credit

    Niveditaa Gupta
  • More SpecsLess Specs
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

From the architect. Located inside the Sports City of Dubai, Victory Heights is a primary school spread over an area of 1.5 acres. The client’s brief envisioned the school to be a space that is conducive to a child’s evolutionary development – almost like a trigger where he/she is driven to act, explore, discover, invent and most importantly, be inquisitive. The design followed through by manifesting itself into an organic entity, almost like a little children's village. Rather than exemplifying the typology of an academic quadrangle, the school functions as an arrangement of clusters that are strung together around different 'Pods' of interaction. The complex includes a primary school wing, a Kindergarten wing, and accompanying recreational and administration areas. Through this broader classification into two separate wings, a central courtyard emerges, where the children of different age groups can converge, interact and play with each other.

Axonometric
Axonometric

The design process was key to the investigation of this concept. The performance of each space was evaluated in terms of spatial adjacencies and interdependencies to ensure efficient planning. Through multiple diagrams, the various inter and intra relationships between spaces eventually metamorphosed into a single, stimulating architectural solution for the primary school. The project took shape as a grounded response to Dubai's harsh climate juxtaposed with spaces and elements that celebrated childhood.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Color played an essential role to give the school a sense of playfulness and levity. Big, bold, primary colours, spanning the glass walls of the ground floors, on canopies and in the playground, have been used to establish the character of a 'school' in the architecture.

Floor Plan
Floor Plan

The stone facades at Victory Heights take cue from the shifting sand dunes of the desert, but what arrests them are the multitudes of primary colors at the window seams. The play of windows offers a visual relationship with the outside for the children in the classrooms; and a moment of break from the predictability of the surrounding real estate. The interiors are loaded with colour and abundance of natural light, essential to stimulate the imagination of the young minds. The stacking of the clusters is orchestrated in a way that allows maximum natural light to enter into the classrooms, and also provide overhangs that act as natural shading devices. In one wing, the stacking and setbacks provide a skylight, and in the other, they provide shading. Both of these wings are connected through a central bridge spanning the upper floor.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The traditional mashrabia portraying the familiar Islamic geometric patterns flank the sides of this bridge, and also the central staircase that connects the two floors. The contrast created by the colours of the windows, the playground, and the canopies is balanced by such contextual elements in the building. In this way, the architecture intends to act as a repository of geography, culture and society. At the heart of this primary school are the classrooms. Most of these have been arranged to be tessellating across two storeys around mostly linear spaces. Learning is an unlimited resource, and should certainly not be restricted by spatial constraints. Learning should be seamless, and the common spaces that string together the different clusters at Victory High have been designed to act as an extension of the classrooms, for this very reason.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Defined by an architecture that is inseparable from its program, the Victory High Primary School is a concrete manifestation of the firm's design ideals involving an understanding of the performance of program, and subsequently building around it.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Victory Heights Primary School / R+D Studio" 10 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/781622/victory-heights-primary-heights-r-plus-d-studio/>