ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Spain
  5. DTR_studio arquitectos
  6. 2015
  7. Cadam: Apartment Renovation For a Musician / DTR_studio arquitectos

Cadam: Apartment Renovation For a Musician / DTR_studio arquitectos

  • 05:00 - 16 February, 2016
Cadam: Apartment Renovation For a Musician / DTR_studio arquitectos
Cadam: Apartment Renovation For a Musician / DTR_studio arquitectos, © Cristina Beltrán
© Cristina Beltrán

© Cristina Beltrán © Cristina Beltrán © Cristina Beltrán © Cristina Beltrán +13

  • Colaborators

    Claudia Gutierrez, Alba Marquez
  • On Site Management

    DTR_studio arquitectos
  • Constructor

    MEPABI
  • More SpecsLess Specs
© Cristina Beltrán
© Cristina Beltrán

From the architect. The apartment is in the corner on the last floor of a sixties building. It is a sunny flat but with a conventional layout : a large “L” shaped corridor giving access to the living-room and four bedrooms (all towards the façade) and the kitchen and two bathrooms (towards the patio).

Detail
Detail

The concept ideas will be:

-Adapt the current house to the new owner

-Enjoy as much natural light as possible

-Join original concepts of the house with new concepts

© Cristina Beltrán
© Cristina Beltrán

We  remove all the divisions. We will use the furniture to delimit the different functions . Just the division between the day time space (living-room) and the night time space (bedroom) will have a very clear separation , but instead of a wall we use a long cupboard to be used for different things : kitchen, pantry, door , wardrobe. The office , directly in front of the entrance , is separated from the living-room by a cupboard lower than the ceiling, to allow the space to flow. The office space can also be used as a guest-room .

© Cristina Beltrán
© Cristina Beltrán

The open space concept allows us to enjoy all the natural light available. From early morning across the kitchen to the afternoon from the living-room corner

© Cristina Beltrán
© Cristina Beltrán

On the other hand, we think it would be interesting to highlight some current elements from the house preserve its memory : The concrete beams and columns with no cover as well as the furniture will help to delimit the spaces. The “suspended” beams belong to the structural history of the buildings, with those handmade formworks and their special texture. At the same time the original wood floor will be maintained. Nowadays these kind of floors are often not used, but we think they transmit character and quality. The new finishes have been chosen in accordance with the pre-existing materials: recycled wood (OSB) for the furniture and Retro tiles for kitchen and bath-rooms floors.

© Cristina Beltrán
© Cristina Beltrán
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Cadam: Apartment Renovation For a Musician / DTR_studio arquitectos" 16 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/781561/cadam-apartment-renovation-for-a-musician-dtr-studio-arquitectos/>