ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

The Walls and Vaults House / LIJO.RENY.architects

  • 22:00 - 25 January, 2016
The Walls and Vaults House / LIJO.RENY.architects
© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

© Suneesh Suresh © Praveen Mohandas © Praveen Mohandas © Suneesh Suresh +46

  • Interiors

    LIJO.RENY.architects
  • Landscape

    LIJO.RENY.architects
  • Design Team

    Reny Lijo, Lijo Jos
  • Contractors

    Saji and Binu, Kanjirapilly
© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

From the architect. The modest brief called for a restrained single storey residence for a family of six that included the client’s parents as well as their kids. The project sits in a location that experience contrasting climatic situations with long heavy monsoons and scorching sun during the remaining months. This helped model the core design principles for this project.  

East Elevation
East Elevation
South Elevation
South Elevation

The built form of the house was effortlessly tucked into the gentle slope of the site to reduce the scale of the house being visible from the road that abuts the three sides of the site.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

Furthermore, carefully chosen and strategically used materials and colours which include the stone wall, exposed concrete, natural stone flooring and teakwood along with lush tropical vegetation subdue the physical presence of the house and blend it well with the surroundings.

© Suneesh Suresh
© Suneesh Suresh

The layout consist of two primary linear bays of vaulted  rooms that are separated by a partly open to sky landscaped court in the centre, containing a connecting passage, that runs throughout the entire length in it.  Two enclosed open to sky landscaped courts abut the primary bays on its external sides respectively.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Most of the externally visible walls are built with locally sourced granite in a masonry technique used locally.

© LRa
© LRa

These stone walls that enclose open to sky landscaped courts, acts as thermal barriers while providing necessary privacy to the desired spaces resulting in a well protected house with comfortable interior spaces both in the punishing rain and the burning sun.  

© Suneesh Suresh
© Suneesh Suresh
Section SB
Section SB
Cite: "The Walls and Vaults House / LIJO.RENY.architects" 25 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/780865/the-walls-and-vaults-house-lijenrchitects/>